Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Onregelmatige hartslag
 

15 november 2012

Vier jaar geleden componeerde Frank Rosaly Centering and Displacement. De twee stukken, waarbij elektronica en percussie zijn samengevoegd, is als lp uitgebracht op het Amerikaanse label Utech Records. Op dit moment woont en werkt Rosaly in Chicago en is hij sinds 2001 actief in de lokale geïmproviseerde en experimentele muziekscene. Zowel als solomuzikant als deelnemer aan een project en leider van een muziekgezelschap heeft hij tal van releases op zijn naam staan.

Deze muzikale duizendpoot, die zijn roots heeft liggen in drums en percussie, is voor dit album een muzikaal experiment aangegaan. Diverse opnames van improvisatie heeft hij verzameld en verdeeld. De stukken zijn in een geluidsprogramma georkestreerd en gearrangeerd, en verder nog bewerkt en verdeeld over zes afzonderlijke kanalen. Deze kanalen werden vervolgens overgezet op drie cd's, welke weer werden afgespeeld op een zeskanaalsgeluidsinstallatie. Gelukkig heeft Rosaly het stuk teruggebracht naar een twee kanaalsversie, welke nu te beluisteren valt in twee delen.

Het eindresultaat, een prachtige synergie van elektronisch geluid, drums en percussie, mag er wezen. Ondanks de technische benadering van de compositie is hier niets van te horen. De composities klinken als spontane en wel overwogen muziekstukken waarbij ook nog de nodige vrijheid werd ingeruimd om te experimenteren. Het eerste werk begint noisy met zware drums om vervolgens over te gaan in voortgaande zachte metalen klanken en houten slagwerk.

Deel twee is schitterend qua spanningsopbouw. Het begint met abstracte elektronische geluiden en een mooie discrepantie tussen het geluid van schrapend metaal en melodische bellen. Vervolgens wordt er een ritmisch elektronisch geluid toegevoegd in het tempo van een verhoogde hartslag die de basis vormt voor percussieve improvisatie. Frank Rosaly heeft akoestische en elektronische geluiden prachtig weten samen te voegen tot een bijzonder sfeervolle plaat. Een aanrader!

Jan Kees Helms


- Deel Knars op FB en Twitter.


Meer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.