HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Wrong Time Wrong Place
 

14 november 2012

De 25ste editie van het internationale documentairefestival IDFA in Amsterdam opende met Wrong Time Wrong Place van de Nederlandse regisseur John Appel. Tegelijkertijd wordt de film in 25 filmtheaters in Nederland vertoond.


Wrong Time Wrong Place
gaat over het toeval. Berusten onze levens op toeval of bestaat er zoiets als het noodlot? Daar ligt de essentiële vraag van deze fascinerende documentaire. Op 22 juli 2011 kwamen bij een bomaanslag in het centrum van Oslo en bij een schietpartij op het Noorse eiland Utøya 77 mensen om, met Anders Breivik als dader. De film belicht het lot van een aantal mensen dat hierbij op een haar na aan de dood wist te ontsnappen.

John Appel, vooral bekend door de documentaire Andre Hazes – Zij gelooft in mij (1999), liep al jaren rond met het idee om een film te maken over toeval. Het zou daarbij gaan over de toevalligheden die aan een dramatische gebeurtenis vooraf gaan, en welke keten van gebeurtenissen dat teweeg zou brengen. Bij het drama in Noorwegen treedt dit scenario in werking. Tamelijk gedetailleerd ontvouwt de documentaire de keten van toevalligheden die ervoor zorgen dat de een overleeft en de ander sterft.Telkens dringt zich de vraag op of het toeval is, of dat het noodlot toeslaat om te overleven tijdens een dergelijke samenloop van omstandigheden. Zo is het opvallend dat Hakon, een jonge socialist, op Utøya wist te ontsnappen aan de dood door zich met twee anderen te verstoppen in een toilet. Hij wilde eigenlijk het eiland ontvluchten via het water, een ontsnappingsroute die velen met de dood moesten bekopen. De verhalen van de overlevenden van Utøya zijn herkenbaar omdat iedereen wel eens aan de dood ontsnapt, dat hoort bij het menselijk bestaan.

De documentaire werd rap gemaakt, Appel liet zich leiden door het toeval. Tijdens het draaien van de documentaire vond hij zijn hoofdpersonen. Augustus 2011, een maand na de moordpartij, deed Appel Noorwegen aan voor een vooronderzoek, vier maanden later filmde hij zijn eerste personage. Het maken van de film was mede onderhevig aan toeval. Ritah, een van de overlevenden, wilde aanvankelijk niet geïnterviewd worden omdat ze in Oeganda verbleef en zwanger was. In een later stadium vluchtte zij naar Nederland en zit ze alsnog in de film.De sereniteit van de personages is opvallend. Allen zijn op zoek naar een verklaring waarom juist zij ontsnapt zijn aan de dood. Daar valt geen eenduidig antwoord op te geven. Aangrijpend is het verhaal van de oude Noorse man Harald die voor de ramp zijn zoon verloor na een base-jump ongeluk. Toevallig was Harald in de buurt van de bomaanslag in Oslo waardoor hij blind is geworden. Hoewel dubbelop getroffen heeft dat tot een soort van verzoening met het tragische verlies van zijn zoon geleid. In Wrong Time Wrong Place wordt het leven omarmt, een wrange en aangrijpende film waarin relativering en hoop centraal staan.

Ulrik van Tongeren


Raadpleeg voor het volledige IDFA-programma de website.

 

- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.


Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Groeneveld - November 15, 2012 - 04:15 am
....

bagger

en te vergelijken met de toto uitslagen over de vuile burger oorlog in israel

het nos crisis centrum bevind zich derhalve dan ook in het veilige traditioneel overwegend blank joods christelijk jerusalem

http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Isra%C3%ABl_de_Haan

https://www.google.nl/search?q=jacob+israel+de+haan&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-beta&channel=fflb

....
Home


 

.

.