HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Argo
 

11 november 2012

Argo gaat over de gewaagde en risicovolle ontsnapping van zes Amerikaanse ambassademedewerkers uit de bezette ambassade in Teheran in 1980. Om te ontkomen moest het ambassadepersoneel doorgaan voor een Hollywoodcrew die locaties aan het scouten was voor de sciencefictionfilm Argo. Uiteraard gebaseerd op ware feiten zal er ongetwijfeld het een en ander zijn aangedikt om er een publieksvriendelijke film van te maken.

De film begint met een geschiedenisles over Iran vanaf 1953, toen de Amerikanen de tirannieke sjah aan de macht brachten. Op knappe wijze wordt vervolgens de overgang naar de belegering van de Amerikaanse ambassade in 1979 in beeld gebracht. Met het nerveuze ambassadepersoneel dat documenten versnippert en de opstandelingen die het gebouw in bezit nemen, wordt de toeschouwer de actie ingetrokken. De woedende massa die op wraak zint is een voornaam element in de spanningsopbouw van Argo.
De zes medewerkers die weten te ontsnappen, worden schuil gehouden in het huis van de Canadese ambassadeur. De film belicht twee aspecten: aan de ene kant de explosieve politieke situatie in Teheran, aan de andere kant zien we hoe met veel zwarte humor CIA-agent Tony Mendez (Ben Affleck) in Hollywood de nepfilm Argo van de grond probeert te krijgen. Dat doet hij met behulp van twee Hollywood-veteranen, subliem gespeeld door John Goodman en Alan Arkin.

Met toepassing van deze mengvorm, de doodserieuze situatie in Iran en het op komische wijze te kijk zetten van Hollywood, heeft de debuterende scenarioschrijver Chris Terrio een slimme zet gedaan. Het idee dat een ieder in wezen een rol speelt in een nepverhaal geeft de film reliëf. Argo roept herinneringen op aan politieke thrillers uit de jaren '70, maar mist overigens een vergelijkbare diepgang. Een analyse van de politieke situatie van destijds ontbreekt.
Tekenend is dat Ben Affleck zichzelf de hoofdrol gegeven heeft van Tony Mendez, die hij overigens op acceptabele wijze vertolkt. Edoch, met een andere acteur was de film wellicht interessanter geworden. Het tweede deel, waarin de ontsnapping van het ambassadepersoneel daadwerkelijk wordt voorbereid en uitgevoerd, is spannend maar steekt op een tamelijk conventionele wijze in elkaar. Alsof het een klassieke ontsnappingsfilm betreft. Het slot van de film is overdreven vaderlandslievend. Enige schaamte over de dubieuze rol die Amerika in de geschiedenis van Iran heeft gespeeld, zou gepast zijn geweest.

Argo is een onderhoudende en spannende thriller. Het verhaal wordt op vlotte en overzichtelijke wijze verteld, waarbij de scènes met de opgezweepte massa uiterst beklemmend zijn. De sfeer en de aankleding van het jaartal 1980 zijn raak getroffen, de film oogt dan ook bijzonder authentiek. Regisseur Affleck bewijst na Baby Gone Baby en The Town met zijn derde film dat hij talent heeft.

Ulrik van Tongeren


Argo (Warner, 2012), nu in de bioscopen.

 

- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.


Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Groeneveld - November 12, 2012 - 03:58 am
....

de tiranze(n) a(a)pen uit de mouw(en) :

ik vroeg mij al niet af wat er met ravage evenals de criminele zorg aan de hand zou kunnen zijn en onder welk(e) - ING - mom / noemer deze tiraneze(n) fraude valt te interpreteren

het blijft - doorgesnoven - 7 mei 1945 in amsterdam noiir
....
Home


 

.

.