HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Cinekid 2012
 

24 oktober 2012

Na bijna twintig jaar Cinekid te hebben meegemaakt, blijft het een speciale ervaring. Ook al zijn er tegenwoordige talloze andere activiteiten voor de jeugdige bezoekers, het kinderfestival betekent vooral film kijken.


Een film om zeker ademloos naar te kijken is de Deense productie The Secret (Hemmeligheden, 2010) van regisseur Morten Køhlert. Tot hun grote schrik ontdekken twee tienerzussen en hun broertje dat moeder overleden is. In plaats van de hulpdiensten te bellen, verstoppen ze het dode lichaam. Ze vrezen namelijk de kinderbescherming. De angst om elkaar kwijt te raken, werkt verlammend.The Secret


De kinderen moeten voor de buitenwereld een ingewikkeld spel spelen om de afwezigheid van moeder te verklaren. Ietwat morbide is het zeker, dat gesleep met het stoffelijk overschot. De film lijkt stroef op gang te komen, omdat de kijker vooral meegesleept wordt in de verlammende wanhoop van de kinderen. Ook het besef dat de dood plotseling kan toeslaan, en hoe kostbaar het leven eigenlijk is, zorgt voor reflectie.

Het is knap hoe de handeling op gang raakt, waarna er een opeenstapeling van geheimen openbaar wordt gemaakt. Het is van levensbelang dat er mensen zijn waar je op kan rekenen. Het verlies van een dierbare is weliswaar droevig, maar er kunnen vervolgens verrassende dingen gebeuren die hoop geven. The Secret is een diepgravende vertelling over de waarde van het leven, en een energieke aansporing om ervan te genieten.The Secret


Het Deens filminstituut zag een paar jaar geleden de Deense jeugdfilm doodbloeden en blies het nieuw leven, met als resultaat onder meer The Secret. Deze jeugdfilm is zeker ook boeiend voor volwassenen. Het was een schok om tijdens het nagesprek met de regisseur te vernemen dat de film in Denemarken niet in de bioscoop en op dvd uitgebracht zal worden. Onbegrijpelijk dat een dergelijke prachtige productie waarschijnlijk alleen op filmfestivals te zien zal zijn.

De Nederlandse jeugdfilm heeft over belangstelling niet te klagen, de kassa's blijven rinkelen. Soms flopt er ook wel eens eentje, zoals het puike en schitterende Nono, het Zigzag Kind. Op Cinekid vindt ook dit kaar weer een heuse competitie plaats voor de jeugdfilm. Opvallend aspect daarbij is dat de succesvolste films gebaseerd zijn op populaire jeugdboeken.Nono het Zigzag Kind


Toch dreigt er een zekere eenvormigheid. In deze producties is meestal sprake van een slim jongetje als hoofdpersoon, een tegendraads, hyperactief personage dat op school zijn leraar tot wanhoop drijft. Deze films zijn vrolijk, ludiek en springerig vormgegeven. En op de een of andere manier vloeien ze in elkaar over: Mees Kees, Brammetje Baas en Tony 10, om er enkele te noemen.

Het zijn allemaal goed gemaakte films, zeker, maar er moeten meer buitenbeentjes komen zoals Kauwboy. En graag meer aandacht voor tieners, die op dit moment alleen met de Carry Slee-verfilmingen bediend worden. De diversiteit die te zien is op Cinekid maakt het festival juist zo boeiend en inspirerend. Dat ze in het buitenland bepaald niet bang voor donkere thema's en persoonlijke visies op het kind zijn, bewijst The Secret.

Ulrik van Tongeren


Cinekid tot en met vrijdag 26 oktober, het resterende programma.- Deel deze filmrecensie op
FB en Twitter.


Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.