HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Frankenweenie
 

20 oktober 2012

Frankenweenie van de Amerikaanse regisseur Tim Burton is een verademing voor het huidige aanbod van animatiefilms. Tegen de digitale trend in samengesteld met ouderwetse stop-motion animatie, in subliem zwart-wit en 3-D.


Het is ook de meest persoonlijke film van Burton sinds vele jaren. Weer eens wat anders dan zijn groots opgezette producties van het afgelopen decennium. Met de remake van Frankenweenie keert hij in wezen terug naar de kern van zijn jeugd. Volgens talloze interviews met Burton moet het een eenzame jeugd zijn geweest, woonachtig in een buitenwijk en buitenstaander op school.De 10-jarige Victor in Frankenweenie is ook nogal eenzaam, zijn enige vriend is zijn trouwe hond Sparky. Wanneer Sparky overreden wordt door een auto, komt Victor op het idee om de hond tot leven te wekken met behulp van bliksem. Precies zoals het monster in de klassieke horrorfilm Frankenstein (1931) tot leven wordt gebracht.

Burton maakte de oorspronkelijke versie van Frankenweenie in 1984 in opdracht van Disney. Het was reden voor diens ontslag omdat de film te luguber werd bevonden voor kinderen. Disney en Burton kwamen later toch weer samen. Na The Nightmare before Christmas (1993) en The Corpse Bride (2005) is de remake van de prachtig gemaakte animatiefilm Frankenweenie zijn derde, vol aanstekelijke humor en macaber bovendien.De klasgenoten van Victor bestaan uit een schitterende verzameling bizarre personages. Wanneer zij Victor volgen en hun eigen dode huisdieren tot leven wekken, leidt dat tot een uitzinnige finale. Dit is Burton's ode aan de monsterfilm, met tal van verwijzingen naar een groot aantal klassieke horrorwerken. Niettemin vormt het hart van de film de onvoorwaardelijke liefde van Victor voor zijn hond, hetgeen voor een ontroerende en bitterzoete ondertoon zorgt.

Frankenweenie behoort tot de beste films die Burton heeft gemaakt, passend in het rijtje van Beetlejuice, Edward Scissorhands en Ed Wood. De regisseur werd de afgelopen jaren door menig filmcriticus afgeschreven. Toch bevatten zijn mindere films evenzeer betoverende en inventieve beeldtaal, geschraagd door een onnavolgbare lugubere sfeer. Het is de samensmelting van zijn jeugdherinneringen en filmliefde die Frankenweenie tot een betoverende film maakt. Burton is hier in topvorm, hopelijk houdt hij dat vast.

Ulrik van Tongeren


Frankenweenie (Disney, 2012) nu in de bioscopen.

 

- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.


Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Hans - October 24, 2012 - 02:24 am
Ben benieuwd, Burton is een van mijn favoriete regisseurs,die,inderdaad ,in het begin niet begrepen werd door Hollywood. Een uniek creatief figuur, die ook zelf zijn karakters tekende (Edward Scissorhands b.v.)
Home


 

.

.