HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  De Koude Oorlog van GroenLinks
 

16 oktober 2012

Zo’n dertig jaar na dato betwisten voormalig Tweede Kamerleden van de Communistische Partij Nederland (CPN) Ina Brouwer en Gijs Schreuders elkaar over een gebeurtenis die zich afspeelde in de jaren 80 van de vorige eeuw. Schreuders reageert op haar in de Volkskrant: ‘Brouwer vervalst de geschiedenis van de CPN’. Zij beweert als fractieleidster (later voor GroenLinks) in 1983 naar Moskou te zijn gegaan om de Russen over te halen hun kruisraketten terug te trekken. De tijd vervormt het geheugen, vindt Schreuders, want zij ging ‘op audiëntie bij de Communistische Partij van de Sovjet-Unie om de banden met Moskou weer aan te halen’ en ‘in 1989 had zij pontificaal meegedaan met de viering van veertig jaar DDR’.

Een tussenweg lijkt niet mogelijk in deze beladen politieke geschiedenis: held of loser, goed of fout. Zegt dit ook iets over de crisis waar de politieke nazaat GroenLinks zich in bevindt? Aartsvader van het socialisme Marx stelde: Als je wilt leren van de geschiedenis moet je niet alleen afzonderlijke gebeurtenissen onderzoeken, maar ook onderlinge verbanden verklaren. Hoewel GroenLinks tegenwoordig ver af staat van Marx en zijn historische wetmatigheden en zich ‘vrijzinnig links’ noemt, dat wil zeggen groen, sociaal en tolerant, is ze in 1990 ontstaan uit de CPN (PSP, PPR en EVP).

Wat zou de oorzaak kunnen zijn van hun desastreuze verkiezingenuitslag een maand geleden? De Kunduz-missie? Dat lijkt de reden waarom de top van de partij onverhoeds een mes stak in de rug van fractieleider Jolande Sap. Belangrijker is toch dat de partij eerder in 2006 onder het partijleiderschap van Femke Halsema een liberale afslag nam – zij stond voor afbouw van de verzorgingsstaat, want uit de tijd - waarmee ze de basis legde om de ‘traditionele’ linkse kiezers van zich te vervreemden. Zo werd GroenLinks geleidelijk een kleurloze partij van het midden.

Om het populair uit te drukken ‘de partij heeft geen eigen smoel’. GroenLinks kleurt hooguit nog een beetje groen als ze droomt van een onafzienbare rij windmolens, streng in het gelid in het Hollandse landschap. De partij verloochende haar (arbeiders)afkomst door tegen D66 aan te schurken en ze voelt zich ook thuis bij de neoliberale optimisten van de VVD. Kritiekloos en onderdanig volgt ze de moraal van economische winnaars, zoals de CPN ooit gehoorzaam achter het economische systeem van Moskou aanliep.

Veelzeggend is het politieke leven van de Amsterdamse GroenLinks wethouder van Werk en Inkomen Andrée van Es, dat in het verlengde hiervan ligt. Onlangs kwam zij in het nieuws als voorzitter van de evaluatiecommissie die onderzoek moest doen naar de verkiezingsnederlaag van haar partij. Zij kreeg na het vertrek van Jolande Sap kritiek omdat zij als voorwaarde zou hebben gesteld dat Sap eerst moest opstappen. Van Es trok zich toen ook maar terug.

Interessanter is haar strijd tegen mensen met een uitkering. Van Es verklaart: “De vrijblijvendheid is echt voorbij. Ik verwacht dat iedereen zich inspant om aan het werk te gaan”. Mensen met een uitkering zijn in de huidige economische malaise voor de wethouder niet alleen lui maar bij voorbaat ook fraudeur. Met de ‘huiszoekingswet’, onlangs in de Eerste Kamer aangenomen door o.a. GroenLinks, kunnen zonder dat er bewijs voor is huiszoekingen gedaan worden.

Naïviteit in de partij is niet nieuw. In mei 1982 deed Van Es, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Pacifistisch Socialistische Partij, ‘de partij van de mensenrechten’ die in 1991 opging in GroenLinks, de volgende uitspraak: “De enige ideologie die de PSP kan inspireren, is de ideologie van de bevrijding van de mens” (uit: Alles moest anders, 1991). De PSP stond ondanks de dictatuur positief tegenover de DDR, waardoor je kan spreken van ideologische blindheid. Maar dat Van Es in 2012 een Stasi-methode zou aanhangen had je niet kunnen vermoeden.

Ron Kretzschmar

 

 

- Deel deze column op FB en Twitter.Meer Achter de Coulissen 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

mammeloe - October 17, 2012 - 01:08 pm
heb ooit PSP gestemd, heb ik spijt van als haren op mijn hoofd. Al die rothippies van vroeger met hun intellectuele praatjes verraden ons nu ze zelf de schaapjes op het droge hebben.

Fuck anarchisme, indymedia, hippies, ik HAAT jullie.


nizam eridur - October 17, 2012 - 12:46 am
Treffende column. Allemaal uitstekende aanhalingen, analyses en vooral leerzame conclusies.

Zo zie je maar wat de destrucieve effecten blijkbaar zijn van de ineenstorting van een ook maar schijnsocialistische USSR en de daarop hernieuwd en versterkt ingetreden neoliberalistisch-ideologische oorlog.

Wat het verleden ook laat zien, een ding staat buiten kijf. Je denkt zoals je leeft en niet andersom! Van Es leef als regentesse bij het gemeentelijke staatsapparaat en zij denkt en handelt ook daarnaar. Zoals een 'goede' regentesse het betaamt!

Je bent vooooooor het kapitalistische systeem of je bent er tegennnnn!

Je bent een systeempartij of een revolutionaire partij...

Zie je wel? De hoogachting verdienende Marx en Lenin hadden en hebben toch, groot gelijk!

Leve Marx en Lenin!
Leve het socialisme!
Weg met het kapitalisme!
Weg met de machthebbers, te beginnen met (nou, vul zelf maar in!)
De arbeiders aan de macht!


Vertrouwen is goed, controle is beter. - October 16, 2012 - 08:22 pm
Heeft ze toch wat opgestoken in de DDR.


Groeneveld - October 16, 2012 - 06:03 pm
....

inzake de strekking van de kul die schreuders er op na houd :

harvey lee oswald

http://en.wikipedia.org/wiki/Lee_Harvey_Oswald

en trek maar een vergelijk met

bradley manning

http://en.wikipedia.org/wiki/Bradley_Manning

jullian assange

http://en.wikipedia.org/wiki/Julian_Assange

wikileaks

http://mirror.wikileaks.info/

en de infantiele AT5 baker praatjes voor de vaak

....

wakker worden schreuders en niet uit je nek lullen

....

overigens kunnen rusland en amerika elkaar af maken

https://www.google.nl
/search?q=world+map&hl=nl&
client=firefox-beta&hs=phU&rls=org.mozilla:nl:
official&channel=fflb&prmd=imvns
a&tbm=isch&tbo=u
&source=univ&sa=X&ei=Vnh9UPvZLaWm
0QWFmYHgCw&ved=0CCYQsAQ&biw=
1024&bih=665

ware het niet dat engeland europa als strijd toneel mis ge gebruikt

....

2013 .... jubel jaar

....


Groeneveld - October 16, 2012 - 04:58 pm
....

errato :

....

de koude oorlog van groenrechts

....


ron - October 16, 2012 - 02:41 pm
@Joris Versteege

Je hebt gelijk met de kritiek die geleverd kan worden op rechts in het verleden. Mij gaat het om wat er over is van (het eens idealistische) links in het heden. In dit geval de CPN en PSP die zijn op gegaan in GroenLinks.

GroenLinks heeft zich al te perfect aangepast aan de eigentijdse cultuur van de neoliberale fatsoensrakkers van rechts (die naar beneden trappen om te tonen wat voor winnaars het wel niet zijn). GroenLinks verloochent haar linkse afkomst met methoden waar ze eens tegen waren. Wat is hun bestaansrecht dan nog?


Jorein Versteege - October 16, 2012 - 01:49 pm
Ik wordt gek van de eeuwige kritiek op partijen zoals de CPN en PSP. Wanneer lezen we eens over hoe de rechtse partijen zich gedroegen tijdens de koude oorlog. De steun die partijen zoals de VVD, ARP, KVP, CHU en ook PvdA gaven aan rechtse dictaturen wordt nooit vermeld.

Zuid Korea en Zuid Vietam, twee prachtige voorbeelden. De westerse landen steunde het autoritaire Zuid Korea, dat tijdens de Koreaanse oorlog meer dan 100.000 burgers executeerde. Ook na de oorlog bleef Zuid Korea een dictatuur die genadeloos jacht maakte op linkse Koreanen!

In Zuid Vietnam steunde onze westerse landen het corrupte regime van president Ngô Đình Diệm. Na zijn dood in 1963 steunde wij doodleuk een militaristische junta die tot 1975 bestond. West Europa was een lakei van de VS, die niet de moed dan om kritiek te leveren. Natuurlijk demonstreerde jongeren en anti-imperialisten tegen de VS, maar geen enkele westerse regering durfde fel tegen de Amerikanen in te gaan!

Ik lees vaak over hoe erg de CPN was en hoe fout de PSP was door hun steun aan de DDR en de USSR. JA dat was fout en dat geef ik als anti-stalinistische Marxist toe. Maar ik zou ook dolgraag eens lezen over de steun die rechtse partijen gaven aan rechtse dictatoriale regimes. Pinochet in Chili als laatste voorbeeld!
Home


 

.

.