HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

  Muzikaal statement
 

13 oktober 2012

Vorig jaar bracht Maarten van der Vleuten het album “The Scars Remain” uit op het Rotterdamse label Tonefloat. Een conceptueel album over trauma’s in het menselijk leven. Hij heeft vooral naam opgebouwd als house producer. Zijn laatste persoonlijke plaat “Are You Worthy?” is een weergave van zijn persoonlijke muzikale voorkeuren.

De titeltrack begint meteen al goed met etnische georiënteerde drums en gezang, wat een open sfeer geeft aan de zekere beklemming in onderliggende soundscapes. Het volgende nummer begint minimalistisch en bouwt gestaag op met op seventies gebaseerde ‘synthesizerloops’. In “About Things Left Behind” sluit de muziek prachtig aan bij de tekst. Geluiden zijn in eerste instantie op afstand te horen waarna de rollen worden omgedraaid en de tekst op de voorgrond komt. Een mooi concept waarin uiteindelijk zang en muziek in elkaar overvloeien. De geluiden die hij weet te produceren zijn meeslepend, herkenbaar en in contrast met heldere of gruizige tonen.

Het album gaat zo door met het aanraken van diverse stijlen en sferen, die herkenbaar zijn en de nodige aha-erlebnissen oproepen. Zoals een melodie die mij sterk doet denken aan “Our Darkness” van Anne Clark, een sfeer die Van der Vleuten sterk weet neer te zetten. Dit met een lekkere beat, maar met de nodige melancholie. Het gaat van zware industriĆ«le klanken die samenvallen met de stem van Bob Rusche en dreigend op je afkomen en benauwen, tot abstracte klanksculpturen die vervolgens overgaan naar een lieflijke compositie met strelende klanken en herhalende akkoordenpartijen.

Are You Worthy?” is een prachtig muzikaal statement van Maarten van der Vleuten die een tip van de sluier oplicht van zijn muzikale voorkeuren.

 

- Deel Knars op FB en Twitter.Meer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.