HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Silent City
 

8 oktober 2012

Cryptische en summiere weergave van de worsteling van een vrouw die probeert te overleven in Tokio. Een raak getroffen sfeerbeeld van deze Japanse stad met een uitstekende Laurence Roothooft in de hoofdrol.


Silent City
belicht het leven van een jonge Nederlandse vrouw die haar weg probeert te vinden in de immense metropool die Tokio heet. Threes Anna bewerkte haar eigen boek Stille Stad tot filmscenario en regisseerde de film. Boek en film hebben een autobiografische lading. Een jonge vrouw die door de taalbarrière heen grip probeert te krijgen op een vreemde stad is op zich een universeel thema. Tokio werd al vaker getoond als een stad waar buitenlanders verloren rond dwalen.

Laurence Roothooft speelt Rosa, de vrouw die in de leer gaat bij meesterkok Kon. Het is haar taak om vis te fileren in een bijkeuken. Het eindeloos schoonmaken van de vissen wordt uitvoerig getoond. Omdat ze in de leer is, verdient ze geen geld. Daarom werkt ze 's nachts als animeermeisje in een bar. Rosa is ontwapenend lief en hoopvol, maar ze botst voortdurend op tegen onbegrip en brute onverschilligheid. Mededogen en hulp moet ze node ontberen, Japanners lijken niet de aardigste en meest behulpzame mensen op deze planeet.Op haar werk is het de zwijgzame sushi-meesterchef Kon die haar soms aanmoedigt en soms bruut negeert. Nergens wordt iets uitgelegd over het hoe en waarom van de missie van de jonge vrouw. Silent City toont onverbloemd de kille schoonheid en vervreemding van Tokio, een stad waar geen enkele vreemdeling op zijn plaats lijkt te zijn. Regisseur Anna weet deze desolate schoonheid soms prachtig raak te treffen, met oog voor verrassende details.

Water en vis vormen de verbindende elementen van de film. De druilerige regen waarin alles lijkt op te lossen en de schoonheid van de vis op de werkbanken. Wanneer Kon een grote vis beroert en de ronde vormen koestert, heeft dat een erotische werking. Wat er met al die bewerkte vis later gebeurt, wordt niet getoond. De film is absoluut geen eetfilm, terwijl de handeling zich grotendeels in een befaamd sushi-restaurant afspeelt.De film fascineert vooral door het acteerwerk van de Vlaamse actrice Laurence Roothooft. Ze weet de aandoenlijke kwetsbaarheid en de stille kracht van Rosa overtuigend voor het voetlicht te brengen. Opvallend detail daarbij is dat ze bijna altijd in het rood gekleed gaat, de kleur van passie en liefde die spettert temidden van de grauwe grijsheid van de Japanse stad. Silent City bevat wat filosofische handvatten, doch het is vooral de raak getroffen sfeer van het weinig gastvrije Tokio die indruk maakt. Het verrassende slotbeeld is als filosofisch symbool een overtuigende afsluiting.

Ulrik van Tongeren


Silent City (A-Film, 2012), nu in de bioscopen.

 

- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.


Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

tip! - October 09, 2012 - 04:14 pm
Misschien wat ter opfleuring van het redactie lokaal.
Beeldje dode Pim Fortuyn als souvenir
http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/3328785/2012/10/09/Beeldje-dode-Pim-Fortuyn-als-souvenir.dhtml


Groeneveld - October 08, 2012 - 08:41 pm
....

http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/3328467/2012/10/08/Duitse-televisieserie-over-Hitler-in-de-maak.dhtml

....

http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/3328475/2012/10/08/Britten-snijden-diep-in-sociale-zekerheid.dhtml ....

....


Groeneveld - October 08, 2012 - 08:26 pm
....

subversie(f) ....

....

Silent City ....
belicht het leven van een jonge Nederlandse man
die zijn weg probeert te vinden in de immense Metropool die Tokio is ....

....
Home


 

.

.