HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

  NFF 2012: Verschraling dreigt voor kwaliteitsfilm
 

5 oktober 2012

De door de overheid in gang gezette bezuinigingen op cultuur leiden er onder meer toe dat de komende jaren minder Nederlandse kwaliteitsfilms gemaakt zullen worden. Filmmakers en -producenten zoeken noodgedwongen naar alternatieve geldbronnen.


Verliezer én winnaar van het Nederlands Film Festival (NFF) is Kauwboy (2012). Nadat de film afgelopen voorjaar in roulatie kwam trok deze nauwelijks publiek, maar op het NFF won regisseur Boudewijn Koole de publieksprijs. Lieveling van het publiek op een filmfestival maar paria aan de bioscoopkassa, ergens is er wat mis gegaan. Slechte marketing? Koole noemt Kauwboy geen jeugdfilm, desondanks werd het etiket jeugdfilm er aan vast geplakt. Jeugdfilms scoren normaliter geweldig, dus dat behoeft geen beletsel te zijn voor succes.Kauwboy


Kauwboy won een pak prijzen op internationale filmfestivals. De jury van het NFF zag er overigens geen brood in en weigerde de film op de nominatie te zetten voor een Gouden Kalf, tot consternatie van filmkenners. Hemel (2012), de prachtige debuutfilm van Sacha Polak en veelvoudig prijswinnaar, was met slechts 10.000 bezoekers ook al geen commercieel succes. De producente riep deze week tijdens een NFF-talkshow enigszins wanhopig dat het publiek niet van moeilijke films houdt. Is het zo simpel, of werden Kauwboy en Hemel niet goed in de markt gezet?

Dergelijke artistiek hoogwaardige films zullen zeker getroffen worden ten gevolge van de fikse bezuinigingen die eraan komen. De verwachting is dat er komend jaar 25 Nederlandse speelfilms gemaakt zullen worden, in plaats van de circa 35 van de afgelopen jaren. De zogenoemde publieksvriendelijke films zullen altijd blijven, want commercieel aantrekkelijk en kunnen dus rekenen op subsidie. Boekverfilmingen zijn uiteraard gewild, het liefst bestsellers. Als actrice Carice van Houten gestrikt kan worden, is dat een garantie voor succes. Maar op internationale filmfestivals zal Nederland waarschijnlijk geen rol meer spelen.Hemel


Buiten het Filmfonds en andere gebruikelijke kanalen om zoeken de buitenbeentjes van de Nederlandse filmwereld naar andere wegen om het schamele beschikbare budget aan te vullen. Zo wordt het publiek erbij betrokken met het verzoek om geld te investeren in dergelijke projecten. Dat leverde reeds aardige films op als Plan C, en Deal, welke helaas weinig publiek trekken. Door de opkomst van video on demand komt er weer een nieuwe financieringsbron bij; de kabelexploitanten hebben films nodig om te vertonen, dus steken ze geld in de productie.

Geldwerving kan natuurlijk ook uitlopen op gerommel in de marge. Zo haalde regisseur Alex van Warmerdam middels de verkoop van prenten uit eigen hand ruim een ton op voor zijn nieuwste film Borgman. Zelfs gerenommeerde filmmakers moeten noodgedwongen alle zeilen bijzetten voor de financiering van hun projecten. Toch is de zoektocht naar nieuwe geldbronnen belangrijk voor iedere filmcultuur. Als er enkel publieksfilms van het type Gooische Vrouwen gemaakt kunnen worden, wordt het een saaie boel in ons filmlandje.

Ulrik van Tongeren

 

- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Robocop - October 12, 2012 - 03:40 pm
Alsof een kwaliteitsfilm alleen maar uitgedrukt kan worden in geld. Dan zou je toch eerst het begrip of de definitie van kwaliteit binnen de film moeten analyseren. De meeste pulp wordt gesoupeerd door het overgrote deel van het publiek. Dat Nederlandse films op filmfestivals (welke?) waarschijnlijk geen rol meer zullen spelen dat betwijfel ik ten zeerste. Films die er echt toe doen (ofwel je wat meer hersencellen voor nodig hebt dan hapklare brokken met veel special effects), zowel nationaal als internationaal, gooien zelden hoge ogen voor de grote meute en zijn derhalve geen kaskrakers. Maar is dit erg? Ik zeg nee!
Paul Cox (Aussie) zette 15 jaar geleden al soms zijn huis in als borg.


Groeneveld - October 06, 2012 - 08:14 am
....

sterker nog

er is geen kwaliteits film

....
Home


 

.

.