HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  NFF 2012: Dark Blood
 

3 oktober 2012

Negentien jaar nadat de productie stop gezet moest worden wegens de plotselinge dood van acteur River Phoenix heeft de Nederlandse regisseur George Sluizer zijn Dark Blood uiteindelijk voltooid.


De film, die deze week tijdens het Nederlands Filmfestival wordt vertoond, begint met de mededeling van de regisseur dat het hier een onvoltooid werk betreft. Nadat de opnames zo goed als klaar waren, overleed op 31 oktober 1993 River Phoenix aan een overdosis drugs. Sluizer vergelijkt de productie dan ook met een stoel die slechts drie poten bezit. De vierde poot zal altijd afwezig zijn, toch staat de stoel.

De dramatische gebeurtenissen rond Dark Blood overschaduwen het eindresultaat. Behalve de dood van ster Phoenix, moest Sluizer het overgebleven filmmateriaal zien te redden. In 1999 was de verzekeringsmaatschappij namelijk van plan het ruwe filmmateriaal te verbranden. De regisseur gaf opdracht de opnames te laten stelen en naar Nederland op te sturen. Sluizer, die ernstig ziek is, heeft met zijn laatste krachten de film alsnog voltooid.Sluizer had in 1993 zo'n 80 procent van de filmscènes opgenomen. Het was een hele klus om de niet geschoten scènes te reconstrueren. Soms bevriest het beeld, de ontbrekende scènes worden dan door Sluizer met zijn vertelstem ingevuld. Het is een simpele maar effectieve manier om het verhaal coherent voor de toeschouwer te houden. Het stoort geenszins, de enigszins beverige stem van Sluizer geeft diens beschrijvingen een extra emotionele lading.

Het in essentie eenvoudige verhaal gaat over het getrouwde koppel Buffy en Harry (Judy Davis en Jonathan Pryce) die een romantisch weekend tegemoet denken te gaan. Ergens in de woestijn begeeft hun Bentley het. Ze worden gered door de jonge kluizenaar Boy (River Phoenix). Boy heeft zijn vrouw verloren aan kanker, veroorzaakt door nucleaire proeven in de omgeving. De jongeman ziet het einde van de wereld naderen en vat het plan op om zich samen met Buffy op te sluiten in zijn bunker.

Het fragmentarische en summiere Dark Blood weet desondanks te boeien, hetgeen voornamelijk te danken is aan het overtuigende acteerwerk van de drie hoofdrolspelers. Judy Davis, die bekend staat als een notoire lastpak op filmsets, heeft naar verluidt destijds overhoop gelegen met Sluizer. Toch zet ook zij een ijzersterke rol neer. De wijze waarop ze flirterig en met onmiskenbare weerzin de avances van Boy ondergaat, is memorabel.River Phoenix speelt zijn rol met een koortsachtige intensiteit, grotendeels zonder het charisma waar hij zo geliefd door geworden is. Het verlies van de op 23-jarige leeftijd overleden acteur geeft de film een wrange en tragische ondertoon.

Het imposante woestijn landschap van Utah is schitterend vastgelegd door cameraman Ed Lachman. De omgeving moet Sluizer geïnspireerd hebben om zijn vertelling een mystieke lading mee te geven. Het is het land van de Hopi indianen. Dark Blood roept herinneringen op aan Sluizer's Braziliaanse meesterwerk João en het mes (1972), een vergelijkbare onderdompeling in een exotische cultuur gedragen door een mystieke lading en bezeten passie.

Er kan eindeloos gespeculeerd worden over de vraag hoe Dark Blood geworden zou zijn als Phoenix de opnames had kunnen voltooien. Het is een tamelijk vreemde film geworden met een unieke voorgeschiedenis. Weliswaar niet altijd even overtuigend als drama, maar wel gemaakt met een onmiskenbare flair. De inmiddels 80-jarige Sluizer is altijd een avontuurlijk regisseur geweest. Met deze voltooiing toont hij nog eens aan hoe taai en volhardend hij is.

Gelukkig is Dark Blood Sluizer's zwanenzang geworden in plaats van zijn zwaar teleurstellende documentaire Homeland (2010) die handelt over de Palestijnen. Er wordt aan gewerkt om 's mans laatste film commercieel uit te brengen, op dit moment kan Dark Blood slechts op filmfestivals worden vertoond. Hopelijk wordt dit snel opgelost zonder jarenlang juridisch getouwtrekkerij. Het zou een fijne ode zijn aan een groot regisseur.

Ulrik van Tongeren


George Sluizer heeft een eigen website,
alsmede Dark Blood.

 

- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Groeneveld - October 04, 2012 - 05:20 am
....

Ravage was / is / blijft een slappe drol onder de grasmat

....

plak dus in navolging van het stickeren van geslachtsdelen

stickers op wapens die niet meer en niet minder dan een substituut voor een slappe penis zijn

evenals booze & dope

....

http://www.youtube.com/watch?v=pNsKxmbrBdw&feature=plcp

....
Home


 

.

.