HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Verrassend… keer op keer
 

2 oktober 2012

 

Niente Records is een klein label uit Italië dat muziek uitbrengt van het illustere duo St.ride. Edo Grandi en Maurizio Gusmerini hebben inmiddels al aardig wat cd's gedistribueerd via hun eigen label, variërend van experimentele melige elektronische muziek tot eigenzinnige dancetracks. Hun muziek wordt gekenmerkt door de speelse omgang met klankkleur. Keer op keer weten zij een album uit te brengen dat een nieuw geluid bevat, edoch herkenbaar vanwege de repeterende geluidspatronen en het veelzijdige gebruik van de stem.

Op de cd Primitivo gaat het duo helemaal los. Als een stel kinderen bespelen zij de instrumenten en passen hun stemmen op de meest grappige manieren toe. Toch blijft er sprake van een zekere controle over hun muziek en blijft het concept binnen de traditionele pop-song lengte. Met als grote voordeel dat de muzikanten hun experimenten binnen een beperkte tijd kunnen uitvoeren, wat de muziek krachtig ento the point maakt.

Op Tutto Va Bene is de muziek van St.ride het meest toegankelijk. Dance beats en duidelijke songstructuren resulteren in een gestroomlijnd album, ware het niet dat het muzikale duo hun eigen draai geeft aan de sound van de jaren '80. Overeind blijven de vervreemdende combinaties van geluiden en de voortgaande stem van Maurizio Gusmerini staan. De tracks zorgen er in ieder geval voor dat een underground dance festijn uitloopt op een experimenteel succes.

Op het laatste album Quando Arrivo Arrivo keren ze terug naar de experimentele fase, al blijven de almaar voortgaande teksten en het verrassende stemgebruik nu meer op de achtergrond. Met elf tracks trakteert St.ride de luisteraar op breed uitgesponnen experimenten met gitaar, drummachine en synthesizer. De repeterende ritmische elektronische geluiden, waarmee naar mijn smaak het geluid in toenemende mate wordt onderzocht, voeren op dit album de boventoon.

Op voorgaande albums was de stem van Gusmerini vooral op de voorgrond aanwezig, op Quando Arrivo Arrivo voornamelijk op de achtergrond of bewerkt in de vorm van een elektronische geluidslaag. Het ene moment doet de muziek je denken aan een hiphoptrack in combinatie met een heavy metal gitarist die zijn riff niet kan afronden, het andere moment komt er een prachtige new-wave basslijn voorbij, vermengd met een house stringgeluid.

Dat is de kracht van dit duo, de combinatie van verschillende stijlelementen waar ze hun eigen draai aan geven. St.ride blijft keer op keer aangenaam verrassen en is het ontdekken meer dan waard.

Jan Kees Helms

 

- Deel Knars op FB en Twitter.Meer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Groeneveld - October 03, 2012 - 06:17 am
....

Verrassend .... Ravage .... keer op keer

....


Groeneveld - October 02, 2012 - 07:58 pm
....

evenals de MUG lebbert nu ook Ravage voor subsidie(s)

....
Home


 

.

.