HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Hope Springs
 

27 september 2012

Een ingedut huwelijk weer tot leven brengen valt niet mee, zo leert Hope Springs ons. Meryl Streep en Tommy Lee Jones spelen het oudere koppel dat al ruim dertig jaar samen is.Hun huwelijk is vervallen in slaapverwekkende routine. Kay is het zat en sleept haar echtgenoot Arnold mee naar een relatietherapeut. Deze man, sterk gespeeld door Steve Carell, gaat eerlijk en voortvarend te werk. Die sessies zijn behoorlijk pijnlijk en hilarisch tegelijk om naar te kijken. Vooral de vrijmoedige vragen van de therapeut brengen de echtgenoot tot stille wanhoop.

Het koppel heeft al vijf jaar geen seks bedreven en is op alle mogelijke manieren van elkaar vervreemd. Er is sprake van veel oud zeer onder de huid. Arnold is een ouwe brombeer die hoofdzakelijk met een fles bier in de hand naar golflessen op tv kijkt, en vooral met rust gelaten wil worden. Kay is bijna krampachtig goed gehumeurd, maar ook ontevreden.

Het is een gouden greep om Meryl Streep en Tommy Lee Jones samen te brengen als koppel. De hoekige acteerstijl van Jones contrasteert fraai met het genuanceerde en gevoelige acteerwerk van Streep. De dagelijkse routine van het huwelijk wordt sterk verbeeld. Elke ochtend bakt Kay een eitje en bacon voor haar echtgenoot, maar die heeft alleen aandacht voor zijn krant.

De plichtmatige afscheidszoen van Arnold toont ten overvloede aan dat de intimiteit tussen beiden allang vervlogen is. Therapie is dan een uiterst ongemakkelijk middel om weer nader tot elkaar te komen. Over je gevoelens spreken, valt niet mee. De opdrachten die ze mee krijgen, leiden tot ongemakkelijk gestuntel in bed.

Hope Springs is een verrassend subtiele komedie geworden, zonder de grove humor die tegenwoordig schering en inslag is. Regisseur David Frankel is geen groot regisseur, hij geeft voornamelijk zijn acteurs de ruimte om hun ding te doen. Het scenario van Vanessa Taylor steekt slim en strak in elkaar, met veel aandacht voor details.

Gierige Arnold, die eigenlijk geen geld wil uitgeven voor een goed hotel en dito voeding, is een dergelijk raak detail. Voor zijn vrouw is dat kwezelige gedrag een kwelling, logisch dat ze hunkert naar een bevrijding. Met hulp van de therapeut komt die doorbraak er uiteindelijk. Dat de film tegen het einde enigszins stroperig wordt, valt de filmmakers te vergeven.

Het zijn de drie acteurs die de film tot een plezante ervaring maken, met hun doorleefde en grootse acteerprestaties. Ze hebben een op het eerste gezicht voorspelbare romantische komedie tot een onvermoed niveau getild. Het is een verhaal dat herkenbaar en authentiek overkomt, en over gewone mensen gaat. Dat is intussen zeldzaam geworden in Hollywood. Hope Springs is behalve voor zestigers ook interessant voor jongere mensen. Iedereen kan in een ingeslapen routineuze relatie belanden.

Ulrik van Tongeren


Hope Springs (Entertainment One Benelux, 2012), nu in de bioscopen.


- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Groeneveld - September 27, 2012 - 10:30 pm
....

http://www.youtube.com/user/drphilshow?feature=results_main ....

....


Groeneveld - September 27, 2012 - 10:17 pm
....

het stortregent prijzen en lofprijzingen en nederland heeft ook heel veel van dit soort over het paard getilde blanke blondharige huppelkutten die het als figuranten al bij lange na niet halen en die totaal niet in staat zijn om een echte rol met karakter neer te zetten :

....

http://www.youtube.com/watch?v=Uuc2aWJnmQ8 ....

....

http://www.youtube.com/watch?v=fiI84cPYXOA ....

....

http://www.youtube.com/watch?v=z2R8u7JBI08 ....

....
Home


 

.

.