HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Er komt geen einde aan
 

25 september 2012

 

Loopool, oftewel Jean-Paul Garnier, is bekend vanwege zijn geluidsexperimenten. Zijn laatste uitgave bestaat uit twee loop tapes, genaamd Infinity I & Infinity II. De 15 seconden herhalen zich eindeloos, keer of keer totdat je op de stopknop drukt of de elektriciteit uitvalt.

Herhaling in muziek kan een meditatieve en psychedelische uitwerking hebben. Talloze muzikanten over de hele wereld maken hier gebruik van om mensen in trance te brengen, om te komen in een andere staat dan de aardse realiteit, dichter bij het spirituele of goddelijke, of om te ontsnappen aan de harde realiteit.

Wat de reden ook moge zijn, bij Loopool ligt de doelstelling niet vast. De eerste tape bevat abstracte opnames waarbij het overgangspunt, het einde en herhaling van de muziek, duidelijk hoorbaar is. In eerste instantie klinkt dat storend, maar op een gegeven moment maakt het onderdeel uit van de compositie en krijgt het de functie van een ritmische onderbreking.

Infinity II is zorgvuldiger opgebouwd en bevat twee korte stiltes. Hier maakt het overgangspunt onderdeel uit van de ritmische en trance-verwekkende geluiden. Een mooie gewaarwording. Bij het beluisteren van de tapes liet ik deze soms meer dan 30 tot 45 minuten draaien. De geluiden werden zo een warme deken die mij afsloot van de regenachtige buitenwereld.

Van Loopool zijn veel muzikale experimenten gratis te downloaden. Het is een aanrader om je te laten onderdompelen in de psychedelische wereld van Jean-Paul Garnier.

Jan Kees Helms

 

- Deel Knars op FB en Twitter.Meer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


.

.