HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 


 

  Slotdagen van
Film by the Sea
 

22 september 2012

Nu het internationale filmfestival Film by the Sea de laatste twee dagen ingaat, nog gauw even enkele uitschieters uit een vol programma: Paradies: Liebe, In Darkness en Matter of Taste: Serving up Paul Liebrandt.


De mokerslag van Film by the Sea is ongetwijfeld Paradies: Liebe van de Oostenrijkse regisseur Ulrich Seidl. Het is zijn eerste film van een drieluik over vrouwen die het geluk zoeken door op vakantie te gaan. Deze keer is de bestemming Kenia, waar zich aan de rand van een paradijselijk strand een comfortabel hotel bevindt. Duitse en Oostenrijkse vrouwen van middelbare leeftijd zoeken daar de liefde, maar eigenlijk seks met als enige verplichting dat ze er voor moeten betalen.

Het strand is volgestouwd met souvenirverkopers die opdringerig hun waar aan de vrouw staan te brengen. De zwaarlijvige vrouwen kunnen daar hun seksmaatjes uitzoeken. Teresa (Margarethe Tiesel) is een Oostenrijkse gescheiden vrouw, die zowel bot als charmant, maar vooral tergend eenzaam is. Na een aantal Afrikaanse jonge mannen uitgeprobeerd te hebben, vindt ze haar schijnbaar ideale minnaar in de persoon van Munga (Peter Kazungu), die al even onbetrouwbaar blijkt als zijn collega's.



Paradies: Liebe


Het is alom bekend dat dit soort taferelen daadwerkelijk plaatsvinden. Westerse vrouwen trekken naar Afrika voor sekstoerisme, mannen naar Thailand. Dergelijke transacties, geld in ruil voor seks, hebben een onmiskenbare koloniale lading. En wie kan het de Afrikaanse mannen die in armoede leven het kwalijk nemen dat ze alles uit deze transactie proberen te halen?

De Franse regisseur Laurent Cantet maakte in 2005 al Vers le sud, over westerse vrouwen die in Haïti aan sekstoerisme doen. Die film mist echter de niets ontziende scherpe visie van Seidl. Het knappe van Seidl's werkwijze is dat Paradies: Liebe, ondanks het ranzige onderwerp, een subtiele en elegante film is geworden. Het gebruik van humor maakt het pijnlijke bijna dragelijk.

Na een aantal eerdere shockerende films zou bij de kijker een zekere gewenning moeten optreden. Toch heeft Seidl weer een film weten te maken die hard aankomt. Vooral de scène waarin een stel hitsige vrouwen een man tot seksspeeltje degradeert, is grotesk. Het fragment heeft een onmiskenbare racistische lading en is als toeschouwer uiterst pijnlijk om te ondergaan.

Seidl werkt zonder script. Improvisatie met professionele acteurs en amateurs moeten tot het gewenste resultaat leiden. Margarethe Tiesel in de hoofdrol geeft zich helemaal bloot, zowel fysiek als psychisch. Het is een moedige vertolking, maar ook huiveringwekkend realistisch. En het onvergetelijke beeld van de jonge mannen die roerloos op het strand staan om hun prooi op te wachten, blijft nog lang nazinderen in het hoofd.



In Darkness


De Poolse film In Darkness van Agnieszka Holland speelt zich af in 1943, te midden in het joodse getto van de stad Lvov. Rioolwerker en kruimeldief Leopold wordt tegen zijn zin in hoeder van een groep joden die zich voor de nazi's verscholen houden in het riool. Tussen de stront en de ratten proberen zij op die manier te overleven. Leopold helpt ze, eerst in ruil voor geld, daarna tegen wil en dank uit compassie.

Holland werkte de afgelopen jaren als regisseur van tv-series in de Verenigde Staten. Met haar terugkeer naar Polen heeft ze waarschijnlijk haar beste film gemaakt. In Darkness is een somber en duister meesterwerk over de menselijke goedheid die het grootste kwaad kan overwinnen. De film bevat tal van aangrijpende scènes waarbij mensenlevens geen waarde lijken te hebben, gebaseerd op ware feiten. Zo erg was het dus.



Matter of Taste: Serving up Paul Liebrandt


Matter of Taste: Serving up Paul Liebrandt
levert een onthullende en fascinerende impressie op van de eerste tien culinaire jaren van chefkok Paul Liebrandt. Deze ambitieuze en vernieuwende man fladdert van het ene culinaire avontuur naar het andere. De documentaire is een soms bloedstollende rondgang door het wereldje van de New Yorkse haute cuisine. Het welslagen van een eetgelegenheid met ambitie hangt af van de culinaire criticus van The New York Times. Zijn recensie breekt of maakt de loopbaan van menig chefkok.

Haarfijn wordt getoond hoe het toegaat in de keukens van de betere restaurants in New York. Het is een keiharde wereld waar de chef als een despoot in de keuken regeert. De mannen staan gemiddeld 18 tot 20 uur in de keuken, enkel hun tomeloze ambitie houdt hen op de been. Liebrandt lijkt meermalen totaal uitgeteld maar krabbelt steeds weer overeind. Aan het einde van de documentaire krijgt hij twee Michelin-sterren en een positieve recensie in de krant. Voor even lijkt de man gered.

Ulrik van Tongeren


Paradies: Liebe is niet meer te zien op het festival, maar wordt in de toekomst in Nederland uitgebracht. In Darkness is ook niet meer te zien en gaat waarschijnlijk ook in de bioscoop vertoond worden. Matter of Taste is nog te zien op Film by the Sea, en wel op zondag 23 september om 18.15 in zaal 4 van het CineCity complex. Raadpleeg de website voor het resterende programma.

 

- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.



Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:



Home


 

.

.