HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Culinair genot tijdens Film by the Sea
 

19 september 2012

Onder de noemer 'film & food' wordt deze week een groot aantal culinaire films op het internationale filmfestival Film by the Sea in Vlissingen vertoond.


Het thema bestrijkt een breed spectrum, van uitzinnige komedies over koks tot nauwgezette documentaires over sterrenchefs. Voedsel en de mens blijkt een onuitputtelijk thema voor filmmakers. Eén van de ontroerendste eetfilms is nog steeds de Deense Babette's Feast (1987)) van Gabriel Axel. Gelukkig maakt deze film onderdeel uit van het programma.

L'Amour des Moules van Willemiek Kluijfhoudt is een fascinerende documentaire over de levenscyclus van de mossel. Alle stadia van het mosselleven worden in beeld gebracht: van de bevruchting tot het hartverscheurende einde in de pan. Het verhaal van de mossel kent politieke, filosofische en culinaire aspecten. Ze komen in deze film allemaal aan bod.L'Amour des Moules


De mosselkweek zoals die al eeuwen beoefend wordt, loopt gevaar. Het kweken is een gecompliceerd proces, van het opvissen van het mosselzaad in de westelijke Waddenzee tot het uitzetten van de mosselen in de Oosterschelde. Wegens milieuoverwegingen zou dat opvissen wel eens binnen tien jaar afgelopen kunnen zijn. De makers van de documentaire hebben deze wijze van mosselteelt voor het nageslacht willen vastleggen.

De meest betoverende beelden van L'Amour des Moules zijn die van de bevruchting. Bijna hallucinante beelden van miljoenen zaadcellen die uitgespoten worden om bevrucht te worden. Deze scène heeft een ongekende erotische lading. Het komt dan enigszins als een schok over om de mosselen terug te zien in kratten op de mosselveiling. De edele schelpdieren als lucratieve handelswaar.

De ontroering bij de mossel komt vaak om de hoek kijken. Zoals bij eb, als de aan elkaar geklitte mosselhopen zichtbaar worden. Ook ontroerend om te zien is de haat-liefdeverhouding die sterrenchef Sergio Herman heeft met het schelpdier. Hij moest het mosselrestaurant van zijn vader ombouwen tot zijn eigen droom. Hoe de zoon zich losmaakt van zijn vader is een belangrijk thema in meerdere culinaire films. Voor Sergio liep het goed af, zijn Zeeuwse restaurant Oud Sluis is ondertussen wereldberoemd.Entre Les Bras


Documentaires over sterrenchefs zijn interessant wanneer het creëren van de gerechten uitvoerig getoond wordt. Zoals in Entre Les Bras van regisseur Paul Lacoste. De film gaat over de 3 sterrenchef Michel Bras die een restaurant in Aubrac heeft, ergens hoog in de bergen in Zuid-Frankrijk. Bras is de ultieme meesterchef.

Aan het begin van de documentaire creëert hij een van zijn meesterwerken, gargoullio. Op een groot wit bord worden strepen groentenpuree gedrapeerd. Daar overheen wordt een ingenieuze opeenhoping van groenten, kruiden en eetbare bloemen geplaatst. Het resultaat is van een verbijsterende schoonheid, pure smaken. Michel Bras wil zijn restaurant overdragen aan zijn zoon Sébastien, de spannende en dramatische kern van de documentaire. Sébastien moet zijn meesterschap voortdurend tonen, terwijl Michel voortdurend over de schouder van zijn zoon meekijkt.

David Gelb's documentaire Jiro dreams of Sushi heeft hetzelfde thema. De vader die eigenlijk niet wil stoppen met zijn restaurant, maar op een bepaald moment toch zijn levenswerk moet overdragen aan het nageslacht. Beide zonen hebben het nadeel dat ze op het allerhoogste niveau de zaak moeten overnemen. Ze hebben niet de luxe van het zich langzaam omhoog werken, van eenvoudig eethuis tot sterrentempel. Dat geeft een enorme spanning die op het gezicht van Sébastien af te lezen is.

De creatie van de gerechten is verbijsterend complex. Er moet een juiste balans gevonden worden tussen zoet, zuur en bitter. De texturen moeten perfect op elkaar zijn afgestemd. De zoon doet het toch allemaal net even anders dan zijn vader, het gaat hier om de kleinste details. De zure commentaren van Michel vallen niet goed. Eén ding is duidelijk: het zal een hele klus worden om Michel Bras van zijn levenswerk los te rukken. Entre Les Bras is een meeslepende documentaire geworden die naast het bereiden van gerechten een boeiende familiegeschiedenis belicht.

Ulrik van Tongeren


L'Amour des Moules is dagelijks t/m zondag te zien op Film by the Sea, en in de bioscoop vanaf 27 september. Entre Les Bras is op Film by the Sea nog te zien op zaterdag 22 september om 17.15 in zaal 4. Raadpleeg de website
voor het volledige resterende programma.


- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.