HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Jim Sheridan tijdens
Film by the Sea
 

15 september 2012

Dit jaar eert het Zeeuwse internationale filmfestival Film by the Sea de Ierse regisseur Jim Sheridan (1946) met de oeuvreprijs.


In Vlissingen wordt momenteel een retrospectief bestaande uit vijf van Sheridan's films vertoond. My Left Foot (1989), In the Name of the Father (1993) en The Boxer (1997) vprmen tezamen een trilogie die hij maakte met de formidabele acteur Daniel Day-Lewis. Tevens zijn In America (2002) en Brothers (2009) te zien.

In America is Sheridan's meest persoonlijke en ontroerende film, gebaseerd op zijn eigen ervaringen toen hij begin jaren '80 met zijn gezin van Ierland naar New York vertrok. Het is zowel een rauwe als magische realistische kijk op het moeizame overleven in de harde Amerikaanse stad. De bijna sprookjesachtige verwondering van de twee jonge dochters over New York maakt dat de film niet een doorsnee productie is geworden over migratie.In America


Er valt veel over de geschiedenis van de Ieren die naar Amerika zijn getrokken te vertellen. Rond 1840 gebeurde dat om aan de hongersnood in eigen land te ontsnappen. In In America vlucht het gezin om over het trauma van een overleden zoontje heen te komen, maar evengoed vanwege de armoede.

Vader Johnny (Paddy Considine) schaamt zich dat hij niet voor zijn gezin kan zorgen. Als acteur komt hij maar niet aan de slag. De moeder, gespeeld door een sublieme Samantha Morton, is stil en terughoudend. Het zijn de twee dochtertjes die de familie bij elkaar houden. Met hun intense verwondering houden zij de hoop op een beter leven in stand.In the Name of the Father


Sheridan is een regisseur die het beste uit zijn acteurs weet te halen. Hij verricht wonderen met de zusjes Sarah en Emma Bolger. Sheridan houdt er tevens een politieke agenda op na. Oprechte woede over sociaal onrecht tekenen zijn films. Met In America heeft hij zijn agenda achterwege gelaten, hoewel er nog steeds sprake is van sociale bewogenheid.

De film is een tedere verkenning van immigratie die een gezin vrijwel uiteen kan drijven. Het is de aanstekelijke humor en onmiskenbaar aanwezige hoop waardoor de film ontroert. Sheridan neemt graag risico's. Dat hij films over de IRA heeft gemaakt, zoals In the Name of the Father, ligt voor de hand voor een Ierse regisseur. Niettemin heeft dat destijds een indrukwekkende film opgeleverd.The Dreamhouse


Soms gaat het mis en dan komt hij met een merkwaardige mislukking als The Dreamhouse (2011), een soort horrorfilm over een huis waar iets mis mee is. Door strubbelingen achter de schermen werd de film een gigantische flop, maar het heeft zijn carrière niet doen kapseizen. Ondertussen is hij alweer met drie nieuwe projecten bezig. De talkshow met Sheridan op donderdag 20 september in CineCity Vlissingen belooft dan ook tamelijk interessant te worden.

De jaarlijkse film- en literatuurcompetitie en de vertoning van circa dertig films die de Nederlandse bioscoop niet hebben gehaald, levert steevast interessante vondsten op bij Film by the Sea. Het festival bevat tevens een sliert aan boeiende nevenprogramma's, zoals 'Films and Food', 'Film en recht', 'Jazz on Film' en 'Do You Mind', een programma over psychiatrie. Maar ook 'The Big Easy' met films over New Orleans en een themaprogramma rond Louis Paul Boon.

Ulrik van Tongeren


Film by the Sea, van 14 t/m 23 september in Vlissingen en in Terneuzen van 19 t/m 23 september. Raadpleeg de website
voor het programma.

 

- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.


Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.