HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  Neergang Nieuwsuur duidelijk zichtbaar  
 

11 september 2012

Hoofdredacteur Carel Kuyl van het tv-programma Nieuwsuur is boos op communicatiewetenschapper Linda Duits van de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft het gewaagd in een opiniestuk voor de Volkskrant kritiek te leveren op de actualiteitenrubriek van de publieke omroep. Kuyl eindigt zijn reactie daags na deze publicatie met een sneer naar de Volkskrant, waarop de hoofdredacteur van het dagblad in een naschrift afstand van het artikel van Duits neemt.

Duits schrijft dat het nieuwsprogramma voor een beeldtaal heeft gekozen die een sfeer van angst creëert, een vorm van 'sensatietelevisie' dat ten koste van de journalistieke kwaliteit gaat. De integriteit van Kuyl en 'zijn' programma zijn daarmee in het geding, waarna de hoofdredacteur van Nieuwsuur Duits als 'ongelooflijk pedant' probeert af te serveren. Wat lijkt te lukken, gelet op de ongebruikelijke excuses van hoofdredacteur Phillipe Remarque. Zou Remarque soms plannen hebben om over te stappen naar de actualiteitenrubriek?

Het artikel van Duits is verhelderend. Ik realiseer me nu waarom ik eind 2010, na jaren kijker van Nova te zijn geweest, overstapte naar de actualiteitenrubriek EenVandaag, een nieuwsprogramma dat op rustige wijze een onderwerp uitdiept. In vergelijking daarmee is Nieuwsuur inderdaad 'gedoe met decor, trompetgeschal en veel beeld dat niet ter zake doet'. Als ik er al naar kijk, krijg ik het gevoel dat ik verzuip in een duikboot. De dooddoener van Kuyl is dat het zo beter aansluit op de beleving van jongeren. De 36-jarige Duits heeft natuurlijk gelijk, want anders zou de heer Kuyl niet boos zijn geworden.

'Het blauwe informatiecentrum' heeft te kampen heeft met een inhoudelijke achteruitgang, zoals onlangs bleek tijdens een uitzending over de SCP en de bijstand. Had Duits dit item in haar opiniestuk behandeld, dan zou Kuyl ongetwijfeld al zijn 'autoriteit' hebben ingezet om 'meisje Duits' duidelijk te maken dat het hier om een incidentje gaat dat in elke professionele redactie kan voor komen. Het bewuste item 'SCP: Aanpak laks gedrag bijstand lastig' doet vermoeden dat de in de studio aanwezige demissionair staatssecretaris Paul de Krom (VVD) over dit rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau kritisch aan de tand zal worden gevoeld. Niets is minder waar, de redactie blijkt het rapport niet te hebben gelezen.

Hoe het zit? De Krom wil bijstandsgerechtigden vanwege hun onverzorgde uiterlijk streng aanpakken. In het item van 7,5 minuten, dat een filmpje bevat van 'Dress for succes' en de onvergetelijke Dirk in Keek op de Week, werd de staatssecretaris in 'zijn' 3,5 minuten geen strobreed in de weg gelegd. De Krom beweert zich 'wederom bevestigd te zien door cijfers van het SCP' en zal, wanneer er niet naar gevraagd wordt, dat en 'andere rapporten met dezelfde uitkomst' vijf maal herhalen.

Het onderzoek van het SCP draait echter niet om cijfers, maar om gesprekken met een 'beperkt aantal klantmanagers en werkgevers'. In tegenstelling tot wat De Krom beweert, is er weinig onderzoek gedaan naar deze specifieke groep (p20). Werkgevers zeggen op 'scholing en ervaring te letten, aantrekkelijkheid en gedrag spelen een rol wanneer niet voldaan wordt aan de eerste twee' (p21). Klantmanagers beweren in het verlengde hiervan: 'Deze mensen zijn niet met een wet te veranderen'. Het gaat om een kleine groep mensen met fysieke, sociale en psychische problemen (p15/33). In de slotbeschouwing staat dan ook dat sancties weinig effect hebben. Dat de onderzoeker samenvat in haar artikel: 'Strenger bijstandbeleid schiet doel voorbij'.

Deze kansloze groep is voor Nieuwsuur in verkiezingstijd blijkbaar niet belangrijk. Maar ze laten zich wel gemakkelijk gebruiken voor het verkiezingsspel van de VVD en vergeten hun belangrijkste taak: het controleren van de macht.

Ron Kretzschmar

 

- Deel deze column op FB en Twitter.Meer Achter de Coulissen 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Flip - September 19, 2012 - 05:36 pm
Bijstandstrekker slaapt op goud


ron - September 12, 2012 - 02:57 pm
Zo werkt de macht van Nieuwsuur. Kustaw Bessems, chef katern Vonk v.d. Volkskrant en verantwoordelijk voor het artikel van Duits, schrijft: �Ik ben erg geschrokken van de grove onbeleefdheden die Duits de afgelopen dagen ook over zich heen heeft gekregen. Hopelijk is dat snel over�.

Een bekend verschijnsel, in dictaturen houden ze niet van kritiek�

Linda Duits heeft het alleen nog maar over de vorm gehad, niet eens over de inhoud. Ik durf te voorspellen dat wanneer je alle items van Nieuwsuur uit hun driejarig bestaan analyseert, een aanzienlijk deel aan elkaar hangt van geklungel. Waardoor er niet veel komt van waarheidsvinding, hun reden van bestaan.
Home


 

.

.