HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Is D66 wel zuivere koffie?
 

9 september 2012

Een artikel in de Volkskrant van reclameman Marc Oosterhout geeft te denken. Hij vindt dat de politieke partij D66 de allure heeft van Nespresso, het 'exclusieve merkdesign dat een succesvolle manier vond om oploskoffie aan de man te brengen'. U weet wel, die commercial met acteur George Clooney en de mooie eigenzinnige vrouw, die op de luchthaven per ongeluk hun koffers hebben verwisseld en elkaar daarom ontmoeten bij een strak vormgegeven Nespresso apparaat. Wanneer zij niet bezwijkt voor zijn charmes, kijkt hij haar verbaasd na.

Oosterhout schrijft: 'Inmiddels betaalt menig Nederlander meer dan 30 cent voor een kopje koffie thuis, terwijl je ook Roodmerk kunt drinken voor 3 cent'. Met deze vergelijking richt hij zich op 'het merk D66' dat hij als 'een relevante belofte' voor de toekomst ziet. Maar is het enorme prijsverschil voor dezelfde koffie ook niet het verdrongen verhaal van de liberale partij over de negatieve gevolgen van Europa voor een grote groep mensen?

Een item van EenVandaag leert ons dat ze dit bij D66 nauwelijks beseffen. Terwijl ondernemers in het transport en de bouw beweren dat ze liever Oost-Europese arbeidsmigranten aannemen vanwege het lagere salaris, verklaart het lid van de Tweede Kamer Wouter Koolmees (D66) aan Harry van Bommel (SP) dat "dit niet het geval is." Meer inhoudelijk dan "ze dragen bij aan de welvaart van ons land" en "we kunnen niet zonder ze" wordt de financiële man van D66 niet. Dat verdringing voor rekening komt van mensen die niet op zijn partij stemmen, zal dan ook geen toeval zijn. De hoogopgeleide D66-stemmers, meestal met een ruim inkomen, hebben immers geen last van "zaken die in de toekomst veranderd zullen worden."

Dezelfde wereldvreemdheid was onlangs te zien in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur, met als titel 'Alexander verus Henk en Ingrid', een verwijzing naar het boekje dat Alexander Pechtold schreef over de PVV. Hij kwam na onderzoek tot de conclusie dat Henk en Ingrid niet bestaan: 'slechts een marketingconcept van Wilders om onvrede te mobiliseren'. Maar iedereen weet dat de aanhang van Wilders geen politieke fictie betreft en dat de 'ontkennende houding' van een partij als D66 een oorzaak is van zijn politieke bestaan.

Pechtold vertelt bij Nieuwsuur op zijn kenmerkende welbespraakte wijze dat hij begrip heeft voor deze mensen en naar de studio is gekomen om over hun gevoelens te praten. Hij is gefascineerd: Waar zouden die angstbeelden vandaan komen? Wat opvalt aan 'deze mensen' is dat ze goed op de hoogte zijn en heldere voorbeelden geven uit hun dagelijkse leven, onderbouwd met feiten en argumenten. Pechtold, de man die beweert dat je Europa dient te benaderen vanuit de ratio, is hier degene die nog wel eens vlucht in woorden als 'naar mijn gevoel kan dat niet anders' of 'we moeten wel'.

Dan grijpt de presentator van Nieuwsuur in en verklaart dat het tijd is voor de 'Factcheck', een nieuw fenomeen tijdens deze verkiezingscampagne omdat lijsttrekkers de neiging hebben 'om soepel langs de waarheid te glijden', zoals Hans Wiegel (VVD) het plastisch uitdrukt. De redactie controleerde uitspraken van zowel Wilders als Pechtold. Wilders overdreef de uitgaven aan Europa, de cijfers van Pechtold klopten weliswaar maar zijn na de steunoperaties niet langer geldig.

Maar deze Factcheck blijkt zelf een factcheck nodig te hebben. Het bevestigt de bewering van Pechtold dat Europa per persoon 1500 á 2200 euro per jaar oplevert (Centraal Planbureau, 2011), maar vertelt ons niet hoe de koek de afgelopen jaren verdeeld werd, immers het item van Nieuwsuur. Want zou het leger van werkende armen dat is ontstaan werkelijk geprofiteerd hebben van Europa? Of zijn ze alleen maar arm omdat ze niet met geld kunnen omgaan?

Ron Kretzschmar

 

- Deel deze column op FB en Twitter.
Meer Achter de Coulissen 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

pikey - September 09, 2012 - 09:34 pm
Pechtold probeert met zijn "ideale schoonzoon smoelwerk" iedereen in de luren te leggen.
Heeft zich de afgelopen jaren nergens anders mee bezig gehouden dan het "Wilders bashen".
Helaas voor hem met een averechts resultaat
De partij die het referendum zo hoog in het vaandel heeft (had) staan.
Laten ze eens een referendum uitschrijven over de Europese Unie en de Euro.
Maar dat zal even niet goed uitkomen denk ik zo.
Laffe partij.
Mij een raadsel waarom deze landverraders nog stemmen krijgen.
Gegroet!


Groeneveld - September 09, 2012 - 08:58 pm
In 1971 steeg D'66 naar 11 zetels,

in een alliantie met de PPR - very OK - en de PartijvandeArabieren.

Helaas heeft Greet Wilders dus gelijk.

Rutte flikt nu hetzelfde kunstje met Samsom wat Rutte met Verdonk flikte.

Van Mierlo streefde naar een Progressieve Volkspartij.

Deze vorming mislukte en in 1972 zakte de partij naar 6 zetels.

Na de formatie van het kabinet (waaraan D'66 deelnam) trad Van Mierlo af als fractievoorzitter,

vanwege onvoldoende steun in de fractie, ten gunste van Jan Terlouw.

De nog desastreuzer verlopen Statenverkiezingen in 1974 leidden tot een grote crisis in de partij.

Veel leden zegden op en er werd getwijfeld aan het bestaansrecht van de partij.

De meerderheid van de leden was voor het opheffen van de partij, maar de vereiste tweederdemeerderheid werd niet gehaald.


Groeneveld - September 09, 2012 - 08:47 pm
de volkskrant .. de televaag .. het parool .. een pot nat ....


Groeneveld - September 09, 2012 - 08:44 pm
.... D66 is zuivere koffie ....

.... De oprichting op 14 oktober 1966 ....

.... werd voorafgegaan door het Appèl '66. ....

.... D'66 legde de nadruk op ....

.... democratisering van de samenleving ....

.... en op een nieuw partijenstelsel. ....

.... Daarnaast benadrukte de nieuwe partij ....

.... geestelijke vrijheid en individuele ontplooiing. ....

.... Bij de Kamerverkiezingen in 1967 ....

.... behaalde de partij meteen 7 zetels; ....

.... opvallend in een tijd ....

.... waarin eerder kleine verschuivingen plaatsvonden. ....

.... IS RAVAGE ZUIVERE KOFFIE ....
Home


 

.

.