HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  The Angels' Share
 

8 september 2012

Filmveteraan Ken Loach heeft een aangename komedie gemaakt over het uitzichtloze bestaan van Schotse jongeren. Het is tevens een warme ode aan Schotland en zijn whisky.


De Britse filmregisseur zelf is geen whiskydrinker, maar Loach's scenarioschrijver, de Schot Paul Laverty, is liefhebber van het goddelijke vocht. Laverty en Loach werken al vijftien jaar samen, hetgeen inmiddels tot tien speelfilms heeft geleid. Meestal resulteerde dat in serieus politiek drama, maar dit keer leverde het een warme komedie op over een stel mislukkelingen die proberen te ontsnappen aan hun hopeloze lot.

Een stel jonge mannen en een jonge vrouw worden veroordeeld tot taakstraffen. Het zijn kleine criminelen, kruimeldieven. Robbie (Paul Brannigan) is een ander verhaal. Hij heeft een gewelddadig verleden en zijn vriendin zwanger gemaakt. Bovendien zitten zowel de patserige vader van zijn vriendin, die niets van Robbie wil weten, en een stel andere vijanden achter hem aan. Wanneer opzichter Harry (John Henshaw) het groepje meeneemt naar een whiskyproeverij, is dat een dankbare ontsnapping aan de harde realiteit.

Toch is The Angels' Share een typische Loach-film. Er zit ook nu weer een sociale aanklacht in de film verwerkt. De regisseur heeft meerdere films gemaakt over het uitzichtloze bestaan van jongeren in de Britse achterstandswijken. Het gaat hierbij om een paar miljoen mensen die geen hoop op werk en een toekomst hebben. Geen enkele regering heeft zich tot dusverre het lot van deze jongeren aan getrokken.

De 76-jarige regisseur is echter milder geworden. In de komedie The Angels' Share is er hoop voor de vier hoofdpersonen. Het verhaal begint in de sloppenwijken van Glasgow en verplaatst zich dan naar de Schotse hooglanden, waar de whiskystokerijen zich bevinden. Robbie en zijn drie maten vatten het plan op om een vat kostbare whisky te stelen. Misschien is de roof niet geheel realistisch verbeeld, maar wel uiterst vermakelijk.

The Angels' Share is in feite een sociaal-realistisch sprookje, ruimhartig met humor doorspekt waarbij de vraag reist of de uitkomst ervan wel zo realistisch is. Er is overigens niets mis met een film over uitzichtlozen waarbij hoop op iets beters meer dan een droom is. Dat de kleine criminelen een misdrijf moeten begaan om aan hun deplorabele bestaan te ontsnappen, geeft de film een wrange lading.

De casting is zoals bij alle films van Ken Loach uitstekend. Het komt de authenticiteit van Robbie ten goede dat de rol wordt vertolkt door debutant Paul Brannigan, een jongen met een serieus crimineel verleden. Een mooie scenariovondst is dat hij een neusje heeft voor whisky, dat is een talent wat je hebt of niet. De in beeld gebrachte whiskystokerijen zijn een waar genot om naar te kijken. Vooral wanneer de whiskykenner, gespeeld door Charlie McLean, aan bod komt.

Angel's Share is de vakterm voor de 2 procent whisky die jaarlijks uit de vaten verdampt. Dit gegeven is op fraaie wijze in de film verwerkt. Whisky is in Schotland meer dan een alcoholische drank. Het staat symbool voor een wereld van traditie en maakt onderdeel uit van het cultureel erfgoed. Dat jonge Schotten niet weten hoe whisky smaakt, levert een aantal vermakelijke momenten op. Fijn dat een serieuze politieke filmmaker als Loach een tedere ode aan Schotland en zijn whisky heeft gemaakt, zonder de sociale realiteit uit het oog te verliezen.

Ulrik van Tongeren


The Angels' Share (Cinéarte, 2012), nu in de bioscoop.

 

- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.