HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 Mijn 'stem' probleem
 

6 september 2012

Verkiezingen eindigen steevast in teleurstellingen. Partijen doen niet wat
ze hebben beloofd en grijpen de macht. Waarom zou je eigenlijk nog stemmen?Mijn 'stem' probleem:

1. Een partij waar ik me volledig bij aansluit ken ik niet;

2. Een blanco stem -naar het stemlokaal gaan maar niets aankruisen op het formulier of de computer- steunt deze huidige zogenaamde kapitalistische democratie;

3. Niet stemmen wordt in de volksmond vertaald alsof ik geen zin en tijd had om te stemmen, niemand weet waarom ik niet stem.

Er zijn, voor zover ik weet, geen andere opties om mijn mening kenbaar te maken. Toch wil ik een alternatief, zodat ook de bewust niet-stemmers worden gehoord. Nu vraag ik mij af wat jullie hiervan vinden. Er moet toch een betere optie zijn dan blanco of niet te stemmen?

Aurélie

 

 
- Deel Zeepkist op FB en Twitter.Meer Zeepkist 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

gjee - October 02, 2012 - 03:07 pm
Je kan een hele mooie tekening maken op het stembiljet. Het duurt even en de waardering is niet navenant, maar toch...


Groeneveld - September 14, 2012 - 07:19 pm
....

Aurelie ....

This world is big and wild and half insane .. Take me where real animals are playing .. Just a dirty old shack .. Where the hound dogs bark .. That we called our home .. I want to be back there .. Among the cats and dogs .. And the pigs and the goats .. On Animal Farm .. My animal home .. On Animal Farm .. My animal home ....

While I lay my head upon my pillow .. Little girl, come play beneath my window .. Though she's far from home .. She is free from harm .. And she need not fear .. She is by my side .. And the sky is wide .. So let the sun shine bright .. On Animal Farm .. My animal home .. On Animal Farm .. My animal home ....

Girl, It's a hard, hard world, if it gets you down .. Dreams often fade and die in a bad, bad world ....

I'll take you where real animals are playing .. And people are real people not just playing .. It's a quiet, quiet life .. By a dirty old shack .. That we called our home .. I want to be back there .. Among the cats and dogs .. And the pigs and the goats .. On Animal Farm .. My animal home .. On Animal Farm .. My animal home .. On Animal Farm .. Animal Farm ....


Aurelie at groeneveld - September 14, 2012 - 01:30 pm
wat maak je er toch altijd mooie gedichten van ;-)


Groeneveld - September 13, 2012 - 12:28 am
incompetent(ie) :

verdonk en brinkman hebben veel te lang gewacht

en greet is dement en seniel en trots op nederland

er is beslist geen sprake van een Democratisch Politiek Keerpunt

en dan nu
knus naar jullie warme nestjes, en denk erom:
oogjes dicht en snaveltjes toe
slaap lekker ....


Maarten - September 10, 2012 - 01:23 pm
Aurelie,

Een incompetente politiek + een incompetent electoraat = het failliet van democratie.

Niet-stemmen is voor mij de erkenning dat bovenstaande reeds het geval is. Dat wil niemand horen. Dus kijk ik liever toe.

(Overigens ben ik relatief nieuw als niet-stemmer. Misschien kan Alex van Veen je een betere motivatie geven.)


Link - September 09, 2012 - 09:30 pm
Linkse activisten verbranden stempassen

UTRECHT - Een groep linkse actievoerders heeft zondagmiddag op de Neude in Utrecht enkele stempassen in brand gestoken. De symbolische actie was een protest tegen het in hun ogen onrechtvaardige kiessysteem.

„Je kan je afvragen hoeveel invloed jij hebt op politici in het huidige systeem. De invloed van de kiezer op de Tweede Kamer is door het kiesstelsel behoorlijk ingedamd”, zo legde organisator Dhjana Samshuijzen vooraf uit. „Bovendien is het maar de vraag hoeveel invloed politici hebben op bedrijven en dergelijke.”

De groep opereert onder de naam Stop de Leugen. Aan de actie deden ook leden van protestbeweging Occupy mee.

Bron: De Telegraaf (09-09-12)


Groeneveld - September 09, 2012 - 09:12 pm
als IEDEREEN stemt : dus OOK de OPZETTELIJK van de DOMME en van de ACHTERLIJKEN gehouden en ook zij die de klok(ken) hebben horen luiden en weten waar de klepel hangt is het niet alleen TILT voor de megastal Amsterdam .... ga dus gewoon ALLEMAAL stemmen .... SUCCES verzekerd .... het eigen risico werd / word al ingebracht door het POPULISME : lees : het traditioneel overwegend blank joods christelijk nederland .... laat je dus niet afschrikken .... niet stemmen is te dom en of te achterlijk willen zijn voor de B.L.O.-school .... niet na-apen dus .... STEMMEN op 12 September 2012 ....


Aurelie - September 09, 2012 - 01:00 pm
maarten,

"Laat ze hun mandaat maar claimen op 10% opkomst. " ik denk ook dat als maar genoeg mensen niet stemmen er dan wel geluisterd wordt.
Maar wat hebben deze niet-stemmers dan te vertellen?

laat me je vragen waarom je als niet-stemmer niet gehoord zou willen worden?


Aurelie - September 09, 2012 - 12:56 pm
met een blanco stem neem je inderdaad de tijd om door te geven dat je niemand geschikt vind om jou te vertegenwoordigen. Maar tegelijkertijd geef je wel aan dat je de manier van kiezen ondersteunt, je levert zelf je stempas in bij het gemeentehuis.


Il faut precher dexemple - September 07, 2012 - 05:27 pm
Ik ben het niet met je tweede optie eens. Een Franse politica heeft besloten om tijdens de verkiezingen blanco te stemmen omdat ze ''noch haar vertrouwen, noch haar mandaat aan een van de twee kandidaten [geeft].'' Een blanco stem is naar mijn idee de manier om ditzelfde duidelijk te maken: je neemt de tijd om door te geven dat je niemand geschikt vind om jou te vertegenwoordigen.


Maarten - September 07, 2012 - 12:29 pm
1. Het gaat ook over groepsnormen en -waarden, zowel als belang. Daarin kan het individu wel degelijk meer tellen dan de groep (eerder bij uitzondering dan regel). Bijvoorbeeld Jezus en mr. Spock.
2. Blanco kan ook gewoon zijn 'none of the above'. Het menu stinkt en ik moet het eten niet.
3. Aan mijn lijf geen polonaise. Jullie zeggen allemaal dat ik gek ben, maar wie is hier nou gek? De meerderheid! Laat ze hun mandaat maar claimen op 10% opkomst. Dan is deze kakofonie tenminste z'n toehoor kwijt.

Dat mijn stem als niet-stemmer niet wordt gehoord (o ironie), lijkt me eerder een verkapte zegen.


Groeneveld - September 06, 2012 - 11:40 pm
inzake manipulaties is de megastal amsterdam door de joden gemanipuleerd : traditioneel overwegend blank joods christelijk ....


Groeneveld - September 06, 2012 - 11:38 pm
tegen deportaties en tegen joods zwart geld .. dus op de SP stemmen ....


Aurelie - September 06, 2012 - 10:37 pm
John, dit is pas solidariteit:
jij wil je als pvdd-stemmer inzetten voor de niet-stemmers! geweldig!

yeah een demonstratie! voordat wij tot actie overgaan, graag verder en meer onderzoek doen naar dit onderwerp!


Aurelie - September 06, 2012 - 10:33 pm
Hoi Ron!

met de stemmachine is het onmogelijk op een andere manier dan blanco ongeldig te stemmen. De enige invloed die ongeldig gemaakte stemmen hebben is op de opkomst, waarin ze wel meetellen.

Zie 'Een piemel op je stemformulier'
http://www.stubru.be/programmas/tomasstaatop/eenpiemelopmijnstemformulier


Aurelie - September 06, 2012 - 10:23 pm
Ha die Maarten,

1. Nee, ik begrijp dat dat vrijwel onmogelijk is. Stelt u het groepsbelang boven het individuele beland? Ik wel.

2. Kan een blanco stem ook anders geïnterpreteerd worden?
of je bent neutraal
of je hebt geen keuze kunnen maken
of je hebt je niet goed in het onderwerp verdiept
of je bent niet geïnteresseerd in het onderwerp
of je bent tegen het voorstel
of er zullen vast nog andere redenen zijn.

DWARS van Groenlinks heeft in haar nieuwe Politiek Programma aangenomen, te lezen op: http://www.dwars.org/file/111167/Samen%20Eerlijke%20Kansen%20Scheppen.pdf
Dit houdt dus in dat ze de stemprocedure in Nederland willen veranderen op die manier dat blanco stemmen voortaan volwaardige stemmen worden.

3. Opkomst is pas ‘laag’ of ‘hoog’ als ze vergeleken wordt met andere opkomstcijfers. Hierbij worden blanco en ongeldig uitgebracht
stemmen dus meegeteld voor de bepaling van opkomst. De opkomst bij verkiezingen wordt vaak gezien als graadmeter van de kwaliteit van een democratisch systeem.

Ik wil het volgende signaal afgeven:
Deze manier van kiezen van een regering is in mijn ogen geen democratie. Wat er zoal aan schort is dat de stem van de niet-stemmers nu niet wordt gehoord. Wel hoor en zie ik overal adviezen om niet te stemmen. Ik ben op zoek naar die motieven.


John (Achternaam) - September 06, 2012 - 09:50 pm
Organiseer een optochtr naar het Binnenhof - ik doe mee. Ik heb al eerder geprobeerd mensen via nu.nl te mobiliseren, maar de meesten zijn liever lui dan moe vrees ik ...

Een tank huren en op het Binnehof parkeren?

Een TV zender zover krijgen dat ze zich inzetten voor de non-voters?

Ik stem zelf PvdD aangezien ik 34 beesten heb, vegetarier ben en wetenschapper. Maar ook met de PvdD ben ik het lang niet op alle fronten eens. Zij zegt echter (zie ook quote van andere meneer) dat we af moeten van onze economitis; en dat vind ik getuigen van lef.


test - September 06, 2012 - 09:32 pm
test


ron - September 06, 2012 - 05:24 pm
Ik vergeet nog antwoord te geven... zo druk was ik bezig met wat hieronder staat op te schrijven.

Is het niet zo dat wanneer je meer hokjes tegelijk invult, bv de 4 bovenste, je stem dan ongeldig is en vervalt? Dat wordt ook genoteerd als bewust niet stemmen.


ron - September 06, 2012 - 05:10 pm
Zoals de socioloog Willem Schinkel zegt: Het Nederlands politieke bestel ruikt naar rottend vlees. Ze wijzen druk naar de toekomst, maar het enige dat in hun vermogen ligt, is Museum Holland in stand houden. Met alle gevolgen van dien.

Voor mij is er één die me aanspreekt in de kakofonie van de partijen, die na de verkiezingen niet van elkaar te onderscheiden zijn. Dat is Marianne Thieme: ‘We moeten afkicken van onze (neoliberale) groeiverslaving’. Zij komt alleen nauwelijks aan het woord.


Maarten - September 06, 2012 - 04:47 pm
ad 1. Verwacht je ooit dat een groepsbelang volledig overeenkomt met iemands individuele belang?

ad 2. Kan een blanco stem ook anders geïnterpreteerd worden?

ad 3. Hoe zwaar weegt opkomstpercentage in het gewicht van afgegeven mandaat?

Laat me je tot slot nog iets anders retorisch vragen:
Je wilt een signaal afgeven. Wat en waarom?
Home


 

.

.