HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

  

  Subtiel in subtiliteit
 

28 augustus 2012

Het Russische label Monochrome Vision brengt sinds 2004 muziek uit van klassiekers uit de elektronische experimentele wereld. Denk aan Le Syndicat, Francisco Lopez, Asmus Tietchens, Freiband en Arcane Device. De laatste twee uitgaven zijn afkomstig van TBC en Watercoloured Well.

TBC is een project van de Duitser Thomas Beck, actief sinds de jaren '80 en begonnen binnen het internationale tape- en mail-art netwerk. Beck heeft radio gemaakt, DIY labels gerund, een ontmoetingsruimte verzorgd voor muzikanten en mail-music projecten uitgevoerd met Brume en Das Synthetische Mischgewebe. Kortom, een experimentele duizendpoot die dit jaar met The Birth of Gods: Insecta zijn eerste soloalbum uitbracht.

Gedurende vier nummers sleept hij je mee in zijn elektronische wereld, waarin minimale noise langzaam verandert in een zachte ruis. Niet vanwege het wisselende geluid, maar door de trage ontwikkelingen. De noise, die zijn oorsprong kent in natuurgeluiden, maar ook wordt gecreëerd door samplers en synthesizers, is op subtiele wijze geproduceerd. Het is een prachtig album geworden, een ode aan de herrie die de natuur weet te produceren.

Het album Arsonists Rebirthday Audition van Watercoloured Well daarentegen is van geheel andere orde. Van oorsprong ook afkomstig uit Duitsland, maar muzikaal van gewijzigde opzet. Zeven muzikanten en een beeldend kunstenares kwamen bij elkaar in de Walpodenakademie van Mainz en gingen aan de slag zonder afspraken noch doel. Het resultaat bestaat uit zeven improvisaties en een aantal tekeningen.

Ook hier gaan de muzikanten niet over de top. Ze lieten zich inspireren door de veelheid aan invalshoeken en geluidsmogelijkheden en creëerden zo een surrealistische sfeer. De tekeningen van Barbara Rössler zijn dynamisch, gerelateerd aan het onderwaterleven en niet aards. De muziek is in dezelfde mate te vatten. Niet van deze aarde, van ergens ver weg, een wereld waarin mensen vrij kunnen musiceren.

Jan Kees Helms

 

- Deel Knars op FB en Twitter.Meer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


.

.