HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 
 

  Berlijnse klanken
 

25 augustus 2012

Het muzikale project 'Brombron' bestaat sinds 2000. Twee muzikanten duiken de studio van Extrapool te Nijmegen in, improviseren met elkaar waarna het resultaat wordt uitgebracht op het label Korm Plastics. Van orgine betreft het een samenwerking tussen Staalplaat en Extrapool, met als curator Frans de Waard. De serie heeft inmiddels al heel wat verrassende pareltjes opgeleverd.

De 22ste editie met de titel Root & Branch werd opgenomen tussen 25 en 30 januari 2011, met Audrey Chen op cello, analoge elektronica en stem en Wouter Jaspers met effecten, analoge synthesizers en stem. Beide muzikanten hebben diverse malen samen live in Europa en de Verenigde Staten opgetreden, maar nooit de gelegenheid gehad of genomen om hun improvisaties vast te leggen. Hun studioperiode van vijf dagen werd afgesloten met twee prachtige concerten en de cd.

Audrey Chen is een Chinees-Amerikaanse cellospeler en zangeres. Na een opleiding op het conservatorium te hebben gevolg, gooide zij in 2003 het roer drastisch om door zich volledig te richten op geïmproviseerde muziek. Op dit moment woont en werkt zij in Berlijn. Wouter Jaspers, geboren in Tilburg, woont eveneens in Berlijn. Tussen 2007 en 2010 heeft hij maar liefst 400 maal live gespeeld met zijn receptieve muziek, samengesteld door field-recordings, analoge synthesizers, elektromagnetische geluidsgolven en gitaar. Jaspers treedt ook op onder de naam Franz Fjödor.

Root & Branch bevat acht composities waarbij de elektronica samen gaat met natuurlijke geluiden, gecreëerd door cello en stem. De warme stem van Chen of doorgaande cellopartijen vullen de elektronica van Wouters mooi aan of zorgen voor een tegengeluid. Soms vloeien de zoekende tonen naadloos samen met de noisy elektronische geluiden.

De improvisaties blijven ingetogen, de muzikanten gaan nergens over de top. Het materiaal blijft interessant en spannend. Zachte partijen en minimale geluiden gecreëerd door stem en elektronica worden afgewisseld met soms welhaast melodische partijen en klanken, tot aan klassieke improvisaties met elektronica en cello toe. Het album is een zoektocht, waarbij de muzikanten elkaar snel weten te vinden.

Jan Kees Helms


Foto: Audrey Chen and Wouter Jaspers live at Extrapool- Deel Knars op
FB en Twitter.Meer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.