HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

  Rebelle
 

23 augustus 2012

Het is moeilijk om de waanzin van de oorlog te vangen in een speelfilm. De Canadese regisseur en scenarioschrijver Kim Nguyen heeft met Rebelle een indrukwekkende poging hiertoe gedaan.

Zich afspelend in een niet nader genoemd Afrikaans land werd deze vierde speelfilm van Nguyen opgenomen in Oost-Congo. Rachel Mwanza speelt Komona, een 12-jarig meisje dat ingelijfd wordt door een rebellenleger. De shockerende beginscene toont ons hoe haar dorp wordt uitgemoord. Komona moet haar eigen ouders neerschieten om ze op die manier een marteldood te besparen.

Daarna volgen we Komona tijdens haar twee jaar durende lot als kindsoldaat. Omdat ze tijdens een veldslag als laatste soldaat overblijft, worden haar magische krachten toegekend. Ze wordt tot heks benoemd. De film is grotendeels vanuit de ogen van het meisje gemaakt. Met haar vertelstem probeert ze grip op de verschrikkingen te krijgen.

Het verhaal bevat hallucinerende momenten, niet alleen vanwege de traumatische ervaringen van Komona, maar ook door het gebruik van drugs. Door een albinojongen waar ze een liefdesrelatie mee heeft, leert ze een middel kennen dat de pijn van de oorlog verzacht. Achtervolgd door de geesten van haar ouders en overleden soldaten, weet ze desondanks de hoop op een beter leven levend te houden.

Regisseur Nguyen had er een documentair drama van kunnen maken. Hij koos er echter voor om de waanzin van de oorlog te vangen in een hallucinerende beeldtaal. Rebelle roept herinneringen op aan het meesterwerk Apocalyse Now van Francis Ford Coppola. Juist door het inbrengen van dat bovennatuurlijke element is het niet zomaar een oorlogsfilm geworden. De mystiek sluit aan bij de magische onderstroom van de Afrikaanse volkscultuur.

Rebelle bevat nogal wat gruwelijke taferelen, maar het geweld is terughoudend in beeld gebracht. Een verstandige keuze, het magisch-realisme maakt het geweld bijna dragelijk. Toch doen de beelden pijn. Oorlogskinderen die misbruikt worden, is een hartverscheurende realiteit. Rachel Mwanza maakt een onuitwisbare indruk met haar debuutrol, ze won ermee de prijs voor de beste actrice op het filmfestival van Berlijn.

Het is niet altijd duidelijk waar het rebellen- en het regeringsleger nu eigenlijk precies voor vechten. Waarschijnlijk gaat het om het coltan-erts, een belangrijke en zeer schaarse grondstof die gebruikt wordt voor de fabricage van mobiele telefoons. In Centraal-Afrika zijn al decennialang oorlogen aan de gang, helaas een alledaagse werkelijkheid.

Rebelle is ondanks het nare onderwerp geen deprimerende film geworden omdat de kijker met andere ogen naar het lot van de kindsoldaten kijkt. Deze fantasierijke aanpak maakt het inleefbaarder dan een doorsnee documentaire over het onderwerp. De emotionele invalshoek bezorgt je een brok in de keel. Rebelle blijft nog lang nazinderen in het geheugen.

Ulrik van Tongeren


Rebelle (Imagine Filmdistributie, 2012), nu o.a. in Eye (A'dam) en 't Hoogt (Utrecht).


- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.


Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.