HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Euro ongunstig voor laagopgeleiden
 

22 augustus 2012

Ze willen het niet weten, maar je kan de euro de achilleshiel van de politieke middenpartijen noemen, oftewel de VVD, D66, GL, CDA en de PvdA. Paul Schnabel (D66), socioloog en directeur van het deftige Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), kan goed als voorbeeld dienen. In het Financieel Dagblad schreef hij onlangs dat mensen die hoger zijn opgeleid [hetgeen samenvalt met de keuze voor een middenpartij -RK], in het algemeen aanzienlijk positiever zijn over Europa en de euro dan degenen met een lage opleiding. Om eraan toe te voegen dat 'de elite links is, het volk rechts, om het eens gemakkelijk populistisch samen te vatten'.

Laagopgeleiden, die in tegenstelling tot hoogopgeleiden bijna altijd een krap inkomen hebben, zijn volgens het SCP bang voor hun portemonnee wanneer het om de euro gaat. Dat wordt veroorzaakt door onwetendheid, denkt Schnabel te weten. (In dit kader is het niet onbelangrijk om te vermelden dat wetenschappers in dienst van de overheid, zoals die van het SCP, Centraal Planbureau (CPB) en de hoge ambtenaren bij de ministeries, van oudsher trouw zijn aan een middenpartij vanwege de gunstige vooruitzichten van hun carrière.)

Schnabel's collega Coen Teulings (PvdA), die werkt in het statige gebouw van het CPB aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag, dacht eerder al te bewijzen dat het negatieve gevoel voor de euro niet klopt. Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek Europa in crisis, eind 2011, vertelde de directeur in Nieuwsuur: "De euro levert alle Nederlandse werknemers per jaar een extra maandsalaris op van 1500 tot 2200 euro op." Teulings noemt het een bescheiden meevaller. Belangrijker is de internationale samenwerking van het bedrijfsleven dat ons als exportland nog veel zal opleveren, denkt Teulings. Het is nog even wachten, maar een nieuwe Gouden Eeuw lijkt welhaast onvermijdelijk...

Toch andere koek dan het gezeur van het volk over de euro. Een gevoel dat ontstond bij de invoering op 1 januari 2002 toen de prijs van een kopje koffie plotsklaps veranderde van Fl. 1,75 in € 1,75. Die achterdocht is nooit verdwenen. Volgens Schnabel en Teulings is deze angst nergens op gebaseerd. De horeca heeft gesjoemeld, zo maakte onderzoek duidelijk. Het kopje koffie mag dan duurder zijn geworden, we zijn er allemaal wel op vooruit gegaan, legt Teulings geduldig uit. Is een maandsalaris immers niet een heleboel kopjes koffie met een appelpunt? Beide directeuren zeggen het niet letterlijk, maar wanneer je ze op de televisie ziet optreden hoor je ze eigenlijk beweren dat laagopgeleiden worden beheerst door een mistig bijgeloof.

Wat opvalt aan het verhaal van nationale rekenmeester Teulings is dat wanneer hij ons leert over de voordelen van de euro, hij daarvoor het gemiddelde van alle inkomens neemt. De econoom maakt geen onderscheid tussen hoog- en laagopgeleiden, waar de socioloog Schnabel, wanneer hij spreekt over het verschil in mentaliteit en moraal van de sociale klassen, dat wel doet.

Wat blijkt nu? De grootste vermogensbeheerder van de wereld, Union Bank of Switzerland, onderzocht samen met de Financial Times de euro, over een tijdsbestek van twee jaar voorafgaande de invoering tot 2010 (de eurocrisis was nog niet los gebarsten en de immense bedragen van het Europese noodfonds zijn niet meegerekend). Ze vergeleken niet alleen de eurolanden onderling met elkaar, maar hebben ook gekeken naar de inkomensverschillen binnen die landen.

Het resultaat betekent slecht nieuws voor de middenpartijen en de wetenschappers in dienst van de overheid. In Nederland blijken de lage inkomens onevenredig de dupe te zijn geworden van de euro. Een deel daarvan is weliswaar het gevolg van nationale inkomenspolitiek, maar de koopkracht voor de lage inkomens zakte als een baksteen, terwijl die van de hoge inkomens vrolijk steeg (zie grafiek). Zoals een stamgast van het beroemde koffiehuis in het Haagse Laakkwartier tijdens een verkiezingscampagne van de PvdA al zei: "We worden genaaid waar we bij staan."

Ron Kretzschmar


- Deel deze column op FB en Twitter.Meer Achter de Coulissen 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Ayman - September 01, 2012 - 03:55 pm
Delicious het was een fantastische maand, elke dag weer even kikjen welke prijs je kan winnen. Ik ben erg blij met mijn gewonnen prijs van Vianny's. De Kaneel-peer gelei smaakt heerlijk op een verse geroosterde boterham mmmmmmmmmIk wens iedereen een knallend oud & nieuw en een delicious 2010!


Freddy - August 23, 2012 - 08:28 am
Freddy - August 23, 2012 - 08:09 am
De spijker op zijn kop, met dat bakje koffie.
Maar het is niet alleen de horeca, die de gulden gelijk berekende als de euro, maar velen bedrijven meer.
Het kan gewoon niet, dat je bv. een patatje met mayo wat toen 1.85 gld. koste, ineens, of althans in enkele maanden, misschien een jaar, opeens € 2.35 euro kost.
Het loon werd omgerekend, de huur en gas en licht, wat normaal verliep.
Maar die politieke waakhond die toen de prijsomzetting in de gaten zou houden, die heeft zwaar gefaald.
Dus de mensen met, toen een normaal, of modaal inkomen, gingen er ineens sterk op achteruit.
Zodoende konden de mensen niet meer normaal besteden.
waardoor alles nu ineens kapot gaat, want er wordt niet meer uitgegeven, maar gespaard.
Als je te minste wat over kan houden.
Dit verhaal komt overal in terug, huizen, auto's, voeding, kleding, en ga zo maar door.
Je krijgt al het gevoel dat je in de maling bent genomen, als je de supermarkt in gaat.
Twee producten voor de prijs van 1, of drie halen ( 2 betalen ).
Heb je dan niet het gevoel, dat je al jaren getild bent, nou ik wel.
De enige uitweg om alles weer op gang te brengen is.
En het klinkt gek, en ze zullen het niet leuk vinden, de middenstand en andere grote bedrijven.
We moeten de prijzen, gaan herberekenen, vanaf de invoering van de euro, en dan met elk jaar tot nu toe er de inflatie er boven op.
Ik denk dat je dan een veel beter beeld krijg van uitgaven en inkomsten.
En wat betreft de EU!
Wat nou EU, als je in andere landen minder moet betalen voor benzine, ziekenkosten, btw op de auto en alle andere dingen die heel erg krom zijn naar alle Nederlanders toe.
Wij betalen gewoon veel en veelte veel voor alles.
Als het niet veranderd, gaan we allemaal naar de kloten om het zo maar te zeggen.
Ook de huizen markt nekt ons.
Een bestaande eengezinswoning, is ongeveer € 260.000 euro!
Waar hebben we het over, mensen!
Dat is omgerekend, 570.000 gulden.
Ze zijn allemaal helemaal van de pot gevallen.
Er moet gewoon, spoedig onderwijs gegeven worden, in de waarde van de munt.
De jeugd zit niet voor niets in de problemen, haast alle jeugd heeft schuld.
Ze worden al opgezadeld met lasten, die ze helemaal niet kunnen betalen, als ze geen inkomen hebben.
Als ze thuis wonen, draaien de ouders daar voor op, is normaal zou je zeggen.
En dat is dat ook, eten en drinken, slapen en wassen.
Maar zodra, ze ook nog eens verplicht worden om ziekenfonds en dergelijke te betalen, en ze ontvangen niets omdat ze thuis wonen.
Dan komt dat op het bord terecht van de ouders, die dan ook weer in de problemen raken, omdat ze het niet hebben, dus nog meer schuld in een huishouden.
Zo worden we uitgemolken, totdat we allemaal opstaan, en dan is het oppassen dat het niet escaleert.
De jeugd moet lucht krijgen, en werk, zodat ze eigenwaarden kunnen opbouwen, en we moeten weer terug naar een evenwichtige uitgaven en inkomsten.
Dat is naar mijn mening de oplossing van alle ellende.
En niet de schuld geven aan de euro, want daar mankeert volgens mij niets aan, het zijn de mensen, die het zelf verziekt hebben, omdat ze er van geprofiteerd hebben op een oneerlijke manier.
En nu met de gebakken peren zitten.
Home


 

.

.