HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  A Simple Life
 

18 augustus 2012

In A Simple Life staat het proces van ouder worden en sterven centraal, met name de manier waarop mensen omgaan met de naderende dood.


In Hong Kong zorgt de hoogbejaarde vrouw Ah Tao (Deannie Yip) al zestig jaar voor de familie van filmproducent Roger (Andy Lau). Roger is de laatst overgeblevene van meerdere familiegeneraties die door haar verzorgd werden. Na een lichte beroerte belandt Ah Tao in een verpleeghuis. Dit keer zijn de rollen omgedraaid en probeert Roger haar laatste levensfase zo aangenaam mogelijk te maken.

Er is sprake van een nauwe band tussen Roger en Ah Tao, de vrouw was in feite zijn surrogaatmoeder. De film gaat dan ook grotendeels over deze intieme relatie. Intrigerend om te zien dat de voor de hand liggende sentimentaliteit grotendeels op afstand wordt gehouden. Dat komt omdat A Simple Life een realistisch beeld van de ouderenzorg in Hong Kong schept.

Je moet echter geen sociaal-realistische aanklacht tegen misstanden in de Japanse ouderenzorg verwachten. De ouderen in het tehuis van Ah Tao, op zich een sombere en deprimerende omgeving, worden liefdevol verpleegd, hetgeen op bijna documentaire-achtige wijze is gefilmd. Het is een tedere en gevoelige verkenning van de wijze waarop mensen met hun geladen situatie omgaan. Immers, voor de meesten is het tehuis het eindstation van hun leven.

Ah Tao probeert, net als haar medebewoners, op een waardige manier haar einde tegemoet te treden, al lijkt dat soms eerder op het wachten op. Zij heeft het geluk dat iemand voor haar zorgt. Met Roger beleeft ze aangename en nostalgische momenten. Dat levert fraaie scènes op, zoals het moment dat de vrouw Roger begeleidt naar een filmpremière. A Simple Life bezit zeker een melancholische ondertoon, maar evenzeer oprechte vrolijkheid. Er het beste van proberen te maken kan hier als motto dienen.

De 65-jarige filmveterane Anne Hui moet haar naderende ouderdom ongetwijfeld voor ogen hebben gehad toen ze deze film bedacht en regisseerde. Het scenario is gebaseerd op ervaringen van filmproducent Roger Lee. In de kleine rollen zijn bekende mensen uit de filmindustrie van Hong Kong te bewonderen. Hilarisch is de scène waarin een regisseur in beeld verschijnt die het evenbeeld lijkt te zijn van de legendarische regisseur Wong Kar Wai.

Tokyo Story (1953) van de Japanse regisseur Yasujirô Ozu is één van de mooiste films over ouderdom, familiebanden en sterven. A Simple Life is niet van een dergelijke uitzonderlijke klasse. Wat beide films wel gemeen hebben is de bedrieglijk eenvoudige en onopgesmukte stijl van verfilming, en dan met name de onsentimentele benadering van het delicate onderwerp. Het blijft aangrijpend om de aftakeling en de dood van een personage in een film te ondergaan. In westerse films kan dat leiden tot larmoyant hengelen naar tranen van de toeschouwer. In Aziatische films is de benadering over het algemeen afstandelijker, en daarom des te aangrijpender.

Het lot van de bewoners van het tehuis in A Simple Life wordt niet mooier of lelijker voorgesteld dan noodzakelijk. Juist die terughoudendheid zorgt voor ontroering. Dat geldt evenzeer voor de gevoelvolle relatie tussen Ah Tao en Roger. Tegen het eind van de film volgt er een moment dat de kijker zijdelings een aanval op de traanklieren te verwerken krijgt, hetgeen briljant is bedacht en uitgevoerd.

Ulrik van Tongeren


A Simple Life (Cinemien, 2011), nu in de bioscoop.- Deel deze filmrecensie op
FB en Twitter.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

K. van Es - September 16, 2012 - 12:45 pm
(Zucht) Hong Kong ligt niet in Japan, maar in China.


Nicole - August 31, 2012 - 09:10 pm
Heb in oktober in Toscane een mitsnrone' gegeten waarin Cavalo Nero verwerkt was. Een heerlijke kruidige bouillon wat tomaten en pasta en fijngesneden reepjes CN afgewerkt met parmazaanse en wat olijfolie. Stukkie brood erbij en genieten maar. Het hele recept heb ik na vriendelijk vragen gekregen het ging gepaard met veel handen en voeten werk. Cn heb ik in de regio Den Bosch nog niet kunnen vinden.
Home


 

.

.