HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 World Cinema Amsterdam deel 2

 

15 augustus 2012

De onvoorstelbare uitgestrektheid van Brazilië komt eindelijk tot uiting in de film. Vroeger was de Braziliaanse filmindustrie voornamelijk geconcentreerd in Rio de Janeiro en Sao Paulo. Dankzij overheidssubsidies van de regering Lula gedurende de acht jaar dat hij aan het bewind was (2003-2011), kon er geld worden gepompt in de regionale filmproductie, ver weg van de twee grote steden. Jongeren konden door het maken van korte films zo het vak leren.

Een aantal debuteerde de afgelopen tijd met lange speelfilms. Van deze oogst is deze week nog een deel te zien op het internationaal filmfestival World Cinema Amsterdam. Veel films zijn opgenomen in Recife, een grote broeierige stad in het noordoosten van Brazilië.
A cidade é uma só?
is een uitzondering hierop. Deze film werd in Brasilia, de regeringshoofdstad, gemaakt.

Brasilia, gelegen in het zuidwesten van het land, werd in 1960 uit de grond gestampt. Begin jaren '70 werd de arme bevolking ervan verplaatst naar Ceilândia, een plek op 25 kilometer van de stad. De regering beschouwde de armoede als een schandvlek. Regisseur Adirly Queriós heeft hier een speelfilm over gemaakt die oogt als een documentaire.

Dildu is een schoonmaker met politieke ambities. We volgen zijn campagne om bestuurder te worden. Nancy, die als schoolkind werd misbruikt in commercials voor de overheid, belichaamt het verleden van Brasilia. Beide personages belichten het heden, het leven in het armoedige Ceilândia, en het verleden met de verplaatsing van de armen.A cidade é uma só?


A cidade é uma só?
wordt gekenmerkt door een intrigerende mix van documentaire en speelfilm, gelardeerd met scherpe zwarte humor. De lichtvoetige aanpak maakt de aanklacht tegen de pijnlijke problematiek nog schrijnender. De locatie waar de arme inwoners van Brasilia naar toe werden verplaatst, is nog steeds hemeltergend armoedig, armoediger zelfs dan de favela's in Rio de Janeiro.

As hiper mulheres (The Hyperwomen) van de Braziliaanse regisseurs Carlos Fausto, Leonard Sette en Takuma Kuikuro gaat over een indianenstam diep geworteld in de Amazonas, het gebied de Mato Grosso wel te verstaan. De vrouwen van het dorp bereiden zich voor op een eeuwenoud dans- en zangritueel, de Jamurikumálu. De bedoeling is dat de oude vrouwen de jonge vrouwen de liederen leren, waarmee het culturele erfgoed in stand wordt gehouden.

Een van de vrouwen denkt dat ze gaat sterven en probeert de liederen zodanig te bewerken zodat haar dochter de traditie zal kunnen voortzetten. De liederen gaan vooral over seks en liefde. Het ritueel is hét moment voor de vrouwen om te laten zien hoe onmisbaar ze zijn. In feite worden de mannen ermee op hun plaats gezet.As hiper mulheres


Het meeslepende ritueel, dat wordt getoond in de film, gaat gepaard met veel humor. Omdat het slechts eens in de 25 jaar wordt opgevoerd, is het een bijzonder evenement voor de bevolking. Opmerkelijk is dat de camera's gehanteerd worden door leden van de indianenstam. Ondanks hun traditionele levenswijze is het besef alom aanwezig dat de jeugd meer geïnteresseerd is in Ipods dan in eeuwenoude rituelen.

As hiper mulheres is een documentaire die talloze vragen oproept. Hoelang kunnen deze mensen nog leven zoals ze het al eeuwen doen? Hun gebied is groter dan België, maar ze ondervinden hinder van vervuild water en de rook van het oerwoud dat in brand wordt gezet voor de aanleg van immense sojaplantages. De economische reuzensprong die Brazilië maakt kan wel eens het einde betekenen van deze inheemse bevolking in het regenwoud.

Ulrik van Tongeren


Bovenste foto:
As hiper mulheres


World Cinema Amsterdam 2012, t/m 19 augustus in Filmhuis Rialto te Amsterdam. De film As hiper mulheres is nog te zien op zondag 26 augustus in filmhuis Forum Images in Groningen, aanvang 16.45 uur, en op dinsdag 11 september in filmhuis Lumiere Maastricht, aanvang 19.30 uur. Raadpleeg de website voor het volledige programma en locaties.- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.


Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.