HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

  Raad van State: geen paspoort/id-kaart zonder vingerafdruk
 

14 augustus 2012

Met verbazing heeft Stichting Privacy First kennis genomen van de voorlopige uitspraak van de Raad van State in de zaak waarin een Amsterdamse studente om een tijdelijk paspoort óf identiteitskaart zonder vingerafdrukken (biometrische gegevens) had verzocht. Dit onder meer vanwege medische legitimatieredenen in combinatie met biometrische gewetensbezwaren.

Tijdens de recente rechtszitting bij de Raad van State op 19 juli jl. was immers duidelijk geworden dat de Nederlandse Staat geen enkel juridisch of feitelijk belang heeft bij de afname van vingerafdrukken voor een Nederlandse identiteitskaart met een geldigheidsduur van één jaar. Juridisch valt een dergelijk document immers niet onder de Europese Paspoortverordening.

Tevens is feitelijk sprake van een biometrisch foutenpercentage van 21 tot 25 procent en worden de in het document opgeslagen vingerafdrukken (mede om die reden) in het geheel niet gecontroleerd of gebruikt. Daarnaast is sinds enkele maanden reeds een wijziging van de Paspoortwet aanhangig om de verplichte afname van vingerafdrukken voor Nederlandse identiteitskaarten zo spoedig mogelijk te schrappen.

Het enige 'bezwaar' dat de Staat tijdens de zitting dan ook te berde kon brengen, was dat de gemeentelijke software (nog) niet op een en ander zou zijn toegerust. De afwijzing door de rechter "reeds omdat [verzoekster] van meet af aan slechts tegen het niet in behandeling nemen van een aanvraag om een paspoort is opgekomen" is bovendien misplaatst, aangezien zowel de Staat als de rechter (!) hier tijdens de zitting nauwelijks een punt van hadden gemaakt.

Daarmee toont deze rechter zich in zijn vonnis vooral een lakei van de Europese Commissie in plaats van een dienaar van de mensenrechten in eigen land. Het is te hopen dat de Raad van State bij de uitspraak in een drietal vergelijkbare bodemprocedures (uiterlijk 17 september aanstaande) alsnog juridische ruggengraat zal tonen.

Stichting Privacy First


- Deel deze column op FB en Twitter.


Meer Zeepkist 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Jesus - August 31, 2012 - 07:26 pm
zegt:Leuk verhaal. Even inheaknd op:> bestelden mensen uit Lissabon op zeker moment bij haar een ‘vino’. ( ) Bleken ze bier te bedoelen!

Maarten - August 15, 2012 - 10:09 am
RvS: Donner. Vergeet 't maar.


Nieuwsbreker Alex - August 15, 2012 - 08:14 am
Hier zit groep Bilderberg achter,binnekort begint de oorlog tegen de elite en nemen we wraak voor alles wat ze ons hebben aangedaan.


rbn - August 14, 2012 - 05:37 pm
biometrische gewetensbezwaren? zyn dat gewetensbezwaren die via de biometrie vast zyn gesteld?
Home


 

.

.