HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

   Seeking a Friend for the End of the World
 

11 augustus 2012

Het einde van de wereld is moeilijk te bevatten. Het thema leent zich vooral voor spektakelfilms. Maar de Apocalyps kan ook subtiel verbeeld worden. Dat bewijst Seeking a Friend for the end of the World.


Het regiedebuut van Lorene Scafaria is een romantische komedie met scherpe kantjes. Alleen het feit dat er geen happy end kan zijn, maakt de film ongewoon voor een romantische komedie. De twee hoofdrolspelers die verliefd moeten worden, lijkt ook al geen voorspelbare combinatie.

Dodge (Steven Carell) is een kantoorklerk van middelbare leeftijd. Hij verneemt dat de aarde over drie weken zal vergaan en komt er bovendien achter dat zijn vrouw de benen heeft genomen. Penny (Keira Knightley), de buurvrouw van Dodge, is een fladderende en excentrieke jonge vrouw. Absoluut een tegenpool van de serieuze en verlegen Dodge.

De film tekent de groeiende vriendschap tussen beiden, tegen de achtergrond van een wereld die door een botsing met een asteroïde dreigt te vergaan. Wat doen mensen in een dergelijke situatie? Sommigen dompelen zich onder in een orgie van seks en drugs. Anderen gaan gewoon verder met hun baantje, zoals Dodge doet.

De opening van de film is vlijmscherp met veel harde humor. Bijna hilarisch hoe getoond wordt dat een deel van de mensheid onverstoorbaar verder gaat met het leven. Anderen gooien juist alle remmen los met het credo 'wat maakt het allemaal nog uit'. Intussen breekt de chaos uit met plunderingen en geweld. Dodge en Penny vluchten en gaan op zoek naar een jeugdvriendinnetje van Dodge. Wat volgt is een roadtrip waarbij ze allerlei mensen ontmoeten en zij, met een lach en een traan, tot elkaar komen.

Steve Carell en Keira Knightley tezamen vormt op het eerste gezicht geen overtuigend romantisch koppel, maar op de een of andere manier werkt het. Alleen in bijzondere omstandigheden kan een dergelijke relatie ontstaan. De warme intieme momenten tussen beiden en de weemoedige toon, bezorgen je een brok in de keel. Het is natuurlijk slim om de introverte Dodge tegenover de extroverte Penny te zetten. Deze voortreffelijke acteurs maken het schematische bedenksel geloofwaardig.

De boodschap van Seeking a Friend for the end of the World is dat we van elk moment van het leven moeten genieten, maar die boodschap ligt er gelukkig niet al te dik bovenop. De sentimentaliteit wordt ook redelijk onder controle gehouden, al wordt de film tegen het eind wel wat stroperig. De scene waarin Dodge zijn vader opzoekt die hij lange tijd niet heeft gezien, vormt het hoogtepunt. Opvallend is dat dit juist geen stroperig weerzien is geworden, de bitterzoete toon is perfect gevonden. Martin Sheen excelleert trouwens in deze kleine rol.

Ulrik van Tongeren


Seeking a Friend for the End of the World (Paradiso Filmed Entertainment, 2012), nu in de bioscoop.


- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.


Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.