HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

   Neighbouring Sounds

World Cinema Amsterdam 2012
 

8 augustus 2012

Het internationaal filmfestival World Cinema Amsterdam vertoont dit jaar een programma gewijd aan films uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Een brede waaier aan films, met speciale aandacht voor de Braziliaanse cinema.


Ook andere filmfestivals als het IDFA en het Rotterdamse Filmfestival vertoonden recent een groot aantal Braziliaanse films. Toch zijn de organisatoren van World Cinema erin geslaagd een flinke hoeveelheid nieuw materiaal binnen te halen. Het toont aan dat er momenteel in Brazilië sprake is van een bloeiende filmcultuur.

Vaandeldrager van deze nieuwe Braziliaanse cinema is zeker Kleber Mendonça Filho. Na een aantal ijzersterke korte films maakte hij Neighbouring Sounds, zijn speelfilmdebuut. In Rotterdam werd deze bijzondere film, die het waard is meerdere malen te aanschouwen, reeds vertoond.

Het verhaal speelt zich af in een welvarende buitenwijk van de Braziliaanse stad Recife, waar de bewoners zich niet werkelijk veilig voelen. De film legt hun paranoia vast. De hoge hekken en het traliewerk waarachter men zich verschuilt kan die onzekerheid niet weg nemen. Wanneer een beveiligingsfirma zich meldt om voor een kleine bijdrage de veiligheid in de straat te garanderen, leidt dat weer tot angst. Zijn die werknemers zelf wel te vertrouwen?Neighbouring Sounds


Van een dergelijke dubbelzinnigheid is de gehele film doortrokken. De Braziliaanse klassenmaatschappij zit vol pijnlijke tegenstrijdigheden, hetgeen op subtiele wijze uiteen wordt gezet. Neighbouring Sounds is door deze meerlaagse structuur een uiterst spannende film geworden. Het sublieme gebruik van geluid is een fraaie ondersteuning hiervan.

De Oostenrijkse film Kuma van de Koerdisch-Oostenrijkse regisseur Umut Dağ speelt zich af binnen de Turkse gemeenschap van Wenen. Het toont de botsing tussen oude Turkse tradities en de moderne tijd. In dit tragikomische familiedrama worden de gevolgen zichtbaar van een schijnhuwelijk. Het begin van de film leidt tot verwarring: wie is met wie getrouwd? Vervolgens ontspint zich in een traag tempo een spannend, en soms hilarisch drama. IJzersterk geacteerd bovendien.Kuma


De jonge bruid Ayse komt van het Turkse platteland in een benauwende gezinssituatie terecht en is niet echt welkom. Zij is zojuist getrouwd met een oudere man, wiens eerste vrouw stervende is en geen kinderen meer kan krijgen. Ayse moet zien te overleven. Haar aangetrouwde zussen maken het haar heel moeilijk. Een tweede vrouw huwen werkt misschien op het Turkse platteland, maar binnen de westerse samenleving kan dit catastrofale gevolgen hebben.

Kuma is niet zozeer een sociale aanklacht, maar veeleer een psychologisch portret van een Turkse familie waarbinnen verschillend wordt gereageerd op de komst van een jonge bruid. Een familie kan hierdoor uiteen gereten worden. Interessant en opmerkelijk is dat het verhaal grotendeels vanuit het perspectief van de vrouwen wordt verteld. Omdat het zich in een besloten gemeenschap afspeelt, groeit de spanning tussen traditie en de moderne tijd. De film is dan ook van universele waarde.

Ulrik van Tongeren


World Cinema Amsterdam 2012, van 8-19 augustus in Filmhuis Rialto te Amsterdam. Raadpleeg de website voor het programma en locatie.


- Deel deze filmrecensie op FB en Twitter.


Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Evelin - September 01, 2012 - 09:24 am
Avocado's kun je bij elke supermarkt en elke greobtenoer kopen, ze zijn meestal niet rijp (dus erg hard), of soms juist overrijp, vandaar dat er nu de eetrijpe avocado's' zijn bij een aantal supermarkten. De eetrijpe avocado's zijn wat duurder, maar meestal erg lekker. De keiharde avocado's die veel in de supermarkten liggen rijpen niet altijd even goed na. Ook bij de Mediterrane supermarkten (Turkse en Marokkaanse) zijn vaak goede avocado's te koop voor een lagere prijs. Succes!
Home


 

.

.