HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  De angst voorbij
 

2 augustus 2012

Het hoofdstuk Fear Falls Burning is met de uitgave van twee 10 inches en een oorverdovend concert al geruime tijd afgesloten voor Dirk Serries. Hij begon Fear Falls Burning in 2004 als opvolger van vidnaObmana, zijn vorige artiestennaam. De electronica en toetsen hebben plaats gemaakt voor zes snaren, een gitaar, talloze vervormers en een gitaarversterker.

Vele uitgaven volgden, al dan niet in samenwerking met muzikanten zoals Nadja, Birchville Cat Motel, Theo Travis en Bass Communion. De muziek evolueerde van rauw, traag en overweldigend naar meer ingetogen en minimalistischer, waarmee de grondtonen voor het nieuwe project 'microphonics' zijn gelegd. Hiermee gaat Serries op zoek naar het minimalisme in muziek en geluid.

Het afsluitende album Disorder of Roots is verre van minimalistisch. Met ondersteuning van Tim Bertilsson op drums, Frank Kimenai op bas en zanger Michiel Eikenaar trakteert Serries ons op vier nummers. Het album begint zoals we gewend zijn, met langzaam opbouwende herhalende gitaarpartijen, die abrupt overgaan in stuwende drumspatronen en aanzwellende bas-lagen.

In het tweede nummer 'Virtue Of The Vicious' zorgen de trage drums, ondersteunende bas-loop en stilte, met daarover heen een zoekende gitaarmelodie en drones, voor een meeslepende melancholische sfeer. In het derde nummer wordt dit concept voortgezet, maar is de toon luchtiger, voorzover je bij deze muziek van luchtigheid kan spreken.

Het sluitstuk 'I Provoke Disorder' is echter zo donker als de nacht. De traagheid en donkere akkoordpartijen nemen de luisteraar mee naar de diepste krochten van de ziel. Wanneer Eikenaar zijn grunts laat horen, belandt het nummer op een onheilspellend vlak. De zwaarte en duisternis nemen alles over en eindigen in een langzame stroom van doorgaande drones, pulserende drums en bas-tonen. Zwarte zware tonen overheersen en vormen een indrukwekkende afsluiting van een mooie periode, waarbij de basis is gelegd voor de zoektocht naar de puurheid van geluid.

Naast deze uitgave op het label Tonefloat vond in juni het afsluitende concert in Paradox te Tilburg plaats. Met minimaal licht en rookgordijnen werd de donkere sfeer van het album Disorder of Roots dunnetjes overgedaan. Het fysieke herhalende element kwam volledig tot zijn recht door de repeterende bewegingen van de ritmesectie, waarbij Serries aan de zijlijn, maar in contact met zijn medespelers, zorgde voor een zowel open als steeds meer gesloten sfeer met zijn almaar zoekende en glijdende tonen. Zijn overweldigende stem en imposante verschijning maakten de apotheose compleet. Alles wat gezegd moet worden binnen dit muzikale concept was daarmee gezegd.

Jan Kees Helms

Foto's: Anton SeesinkMeer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.