HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Holy Motors
 

1 augustus 2012

De Franse regisseur Leos Carax maakt films die zich afspelen in een eigen universum. Holy Motors, zijn vijfde speelfim, is hallucinant en dromerig, nergens mee vergelijkbaar.


Holy Motors
riep zowel bewondering als weerzin op tijdens het filmfestival van Cannes, afgelopen voorjaar. De Franse acteur Denis Lavant speelt meneer Oscar, een schimmig figuur met een nogal vreemde baan in Parijs. Vanuit zijn limousine voert hij dagelijks allerlei buitenissige klussen uit.

Hiervoor verkleedt hij zich onder meer als zakenman, een oude bedelende vrouw, een huurmoordenaar en een bizarre bloemen etende gek, monsieur Merde geheten. De missies van meneer Oscar liggen opgesloten in de episodes van de film. Het zijn op zichzelf staande vertellingen, waarbij niet duidelijk wordt in wiens opdracht Oscar werkt en wat de bedoeling van zijn escapades is.

Holy Motors is vooral Denis Lavant, een acteur die in alle films van Carax optreedt. Lavant heeft een buigzaam, atletisch lijf en levert op bewonderenswaardige wijze allerlei vreemde capriolen af die van hem verlangd worden. Hij speelt een krom lopend oud vrouwtje even geloofwaardig als een kille huurmoordenaar. Het getuigt van een grootse acteerprestatie om het middelpunt van een onbestemde mystieke film te vormen.

Het zich in een droom bevinden, een onvoorspelbare droom, dat is de sleutel tot deze labyrintische film. Het dromerige surrealisme van Holy Motors roept herinneringen op aan het werk van David Lynch, met name diens raadselachtige Mulholland Drive. Tijdens de briljante openingsscène van Holy Motors zien we regisseur Carax zelf die, ontwakend in een hotelkamer, na een zoektocht in een bioscoopzaal aanbelandt. De scène is gefilmd als een droom waarin de kijker mee wordt getrokken.

Om van deze film te kunnen genieten moet men alle bestaande filmconventies vergeten en zich overgeven aan de krankzinnige en totaal onvoorspelbare droomwereld van Carax. Iedere episode is geladen met merkwaardige zwarte humor, hetgeen de film aangenaam lichtvoetig maakt. Ondanks de aanzienlijke lengte van de Holy Motors (115 minuten) vliegt de tijd dan ook om.

Het overige werk van Carax ligt nogal zwaar op de hand, maar hij heeft inmiddels een speelse en verfrissende toon gevonden. Zijn vorige film Pola X dateert uit 1999. Carax is een mysterieuze en eigenzinnige regisseur die zich van niets en niemand iets aantrekt. Hij verricht wonderen met de digitale camera. De hedendaagse en grotendeels voorspelbare cinema heeft baat bij deze originele en visionaire cineast.

Ulrik van Tongeren


Holy Motors (Cinéart, 2012), vanaf 9 augustus in de bioscoop.



Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:



Home


 

.

.