HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Brave
 

21 juli 2012

Animatiestudio Pixar staat garant voor sublieme animatiefilms. Brave is onderhoudend en schitterend vormgegeven, maar valt als geheel enigszins tegen.


De heldin van Brave is prinses Merida, een wildebras met een imposante rode haardos, de eerste vrouwelijke hoofdrol in een Pixar productie. De film is een zich in de Middeleeuwen afspelend sprookje over een dochter die overhoop ligt met haar moeder, koningin Elinor. Merida is gek op paardrijden en boogschieten, wil niet trouwen en later de troon overnemen. Haar opstandigheid leidt tot allerlei ellende, met als uiterste dat haar moeder door een spreuk van een heks betoverd raakt.

Animatiestudio Pixar staat garant voor films van uitzonderlijke kwaliteit, zoals Toy Story, The Incredibles, Up en Wall.E. Sinds 2006 maakt Pixar onderdeel uit van cuncurrent Disney. De animatie van Brave is, zoals te doen gebruikelijk bij Pixar, oogstrelend: de Schotse landschappen zijn betoverend vormgegeven, de haardos van prinses Merida is een fenomenale waterval van rode lokken.

Qua verhaal mist Brave echter de geniale, soms subversieve, uitstraling van het meeste andere Pixar animatiewerk. De film komt een beetje braaf over, mist bezieling. Dat kan het gevolg zijn van de strubbelingen tijdens de opname. Regisseur Brenda Chapman, tevens schrijfster van het verhaal, werd tijdens de productie vervangen door Mark Andrews. Wegens creatieve verschillen, zo luidde de boodschap.

De moeder-dochter relatie staat in Brave centraal. De bonje tussen moeder en dochter is weliswaar amusant, maar wordt op den duur eentonig. Er is enigszins sprake van een feministische onderstroom in de wijze waarop de jonge prinses voor zichzelf opkomt, toch is dit minder goed uitgewerkt. Het verhaal ontwikkelt zich teveel langs voorspelbare lijnen, de zakdoeken blijven droog. De drie ondeugende broertjes van de prinses zijn echter hilarisch, de soms boertige humor treft doel.

Er is momenteel een Nederlandse versie van Brave te zien in de bioscoop, maar de oorspronkelijke versie verdient de voorkeur. Het stemgeluid van een stel Britse acteurs, met onder meer Kelly Mcdonald als de prinses, Emma Thompson als haar moeder en Billy Connolly als de koddige koning, is briljant. Een waar genot om deze acteurs te horen. Brave is dan wel geen meesterwerk, er valt genoeg te genieten.

Ulrik van Tongeren


Brave (The Walt Disney Company Benelux, 2012), nu in de bioscopen.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.