HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Sleep Tight
 

18 juli 2012

Subtiele psychologische thriller over een conciërge die de bewoners van een appartementgebouw kwelt. Vanwege de suggestieve opbouw is de spanning des te groter.


Thuis zijn zou een garantie voor veiligheid moeten betekenen. Eén van de meest fundamentele angsten van de mens is te worden bedreigd in je eigen woning. Filmmakers binnen het thriller- en horrorgenre buiten deze angst graag uit. In Sleep Tight wordt dat op subtiele wijze gedaan, hetgeen deze film heel wat angstaanjagender maakt dan het doorsnee horrorwerk.

De Spaanse regisseur Jaume Balagueró is bekend geworden door de gruwelijke horrorfilms [REC] en [REC]2. Zijn Sleep Tight (Mientras Duermes) is eerder een psychologisch drama dan een volbloed horrorfilm, al valt het horrorelement niet te onderschatten in deze beklemmende thriller.

De [REC]-films spelen zich af in een enigszins ranzig appartementgebouw, Sleep Tight echter in een prachtig luxueus art-deco gebouw in Barcelona. Het gebouw is het domein van de conciërge César (Luis Tosar), een ogenschijnlijk nette en vriendelijke man. Achter die gemoedelijke façade schuilt een psychopathisch monster. César kan niet tegen het geluk van mensen, hij parasiteert op het leed van anderen. César weet alles van de bewoners en past die kennis op meedogenloze wijze toe.

De aantrekkelijke en sympathieke jonge vrouw Clara (Marta Etura) is hét ideale slachtoffer. De missie van de conciërge is om de glimlach van haar gelaat af te halen. Heel langzaam wordt de spanning opgebouwd. De gevolgen van de acties van César, die gaandeweg steeds driester handelt bij het toepassen van zijn kwelmethoden, worden steeds snijdender. 's Nachts slaapt hij naast de door hem verdoofde vrouw, die hij vervolgens zowel fysiek als psychisch beschadigt.

Dat de film zich vooral concentreert op César maakt de film extra beklemmend. De kijker wordt zodoende geraffineerd deelgenoot gemaakt van de geslepen machinaties van de conciërge. Het feit dat de andere personages minder scherp worden neergezet, is dan ook niet bezwaarlijk. Het knappe van Sleep Tight is dat de regisseur zijn verhaal vooral aan de hand van beelden vertelt. Balagueró suggereert meer dan hij laat zien. De dialogen worden spaarzaam en kernachtig toegepast.

Balagueró is een meester in het creëren van een beklemmende atmosfeer, de voornaamste troef van deze film. Luis Tosar als Cesar is een acteur die feilloos ingetogen en subtiel acteert; hij maakt geen bloeddorstig karikatuur van zijn personage. De conciërge blijkt wel degelijk een mens te zijn van vlees en bloed, als is het een zielig geval.

De film is een verademing binnen het horrorgenre waar men steeds meer grenzen overschrijdt op de manier waarop gruwel en geweld in beeld wordt gebracht. De spannendste films zijn die waar veel aan de verbeelding van de kijker wordt overgelaten. Filmmakers lijken allang vergeten te zijn dat suggestie effectiever werkt dan het expliciet tonen. Sleep Tight is een uitnemend voorbeeld van het subtiel doseren van spanning.

Ulrik van Tongeren


Sleep Tight (Cinéart, 2011), vanaf 19 juli in de bioscoop.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Azy - September 01, 2012 - 04:57 pm
Delicious, hartstikke bdaknet voor de mooie cadeaus!! Heel blij ben ik met de boeken Puur Zeeland en Specerijen en het abonnement op Flow. Geweldig!!Enne een gelukkig nieuw jaar met hopelijk weer velerlei verfrissende gerechten en eetweetjes.
Home


 

.

.