HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Girl Model
 

14 juli 2012

De documentaire Girl Model van David Redmon en Ashley Sabin gaat over fotomodellen. Geen glitter en glamour, maar over het bikkelharde ronselen van jonge meisjes in het verre Siberië. De Japanse markt heeft namelijk jonge meisjes nodig, hoe jonger hoe beter. De 13- en 14-jarige modellen worden geronseld in de uithoeken van Rusland. Het Amerikaanse ex-model Ashley Arbaugh is een scout die de meisjes moet zien te vinden.

De film begint in een enorme hal waar 200 meisjes in badkleding worden gekeurd op slankheid en of ze een interessant gezichtje hebben. We volgen Ashley bij haar werk. Een van haar uitverkorenen, Nadya, is een verlegen en rijzige puber. Nadya belandt in Tokio waar ze in een piepklein appartementje gehuisvest wordt, samen met een lotgenoot. De meisjes moeten talloze castings aflopen en hopen dat ze werk krijgen.

Nadya en haar lotgenoten worden natuurlijk gouden bergen beloofd, maar in werkelijkheid verdienen ze weinig of niets. Ze krijgen enorme schulden bij de modellenbureaus vanwege de reis- en verblijfkosten die in rekening worden gebracht. Nadya is afkomstig uit een armoedig dorp in Siberië en hoopt met haar modellenwerk te bereiken dat zij en haar achtergebleven familie uit de armoede raken.

Girl Model is een aangrijpend relaas over uitbuiting van jonge fotomodellen, een huiveringwekkende onderdompeling in een wereld van louche zakenmannen en cynische scouts die geen enkel normbesef lijken te hebben. De documentaire is een dubbelportret van twee vrouwen, Nadya en Arbaugh, de cynische talentschout. Het tragische lot van Nadya roept ontroering op, doet pijn. De werkwijze en mentaliteit van Arbaugh wekken machteloze woede op.

Het portret van de talentscout is intrigerend en luguber tegelijkertijd, vooral wanneer ze getoond wordt in haar lege glazen villa, ergens in Amerika. Arbaugh mag dan wel roepen dat ze de meedogenloze business haat, ze doet er alles aan om de exploitatie van de modellen in stand te houden. Vaak loopt het slecht af met de meisjes wanneer ze in de prostitutie belanden. In deze ranzige modellenwereld lijkt alles mogelijk, er is geen gebod of wet die dit kan tegenhouden.

Het is een documentaire die vooral observeert en vragen stelt, en er komen veel vragen los. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat minderjarigen in Japan zo makkelijk uitgebuit kunnen worden? Wat voor samenleving is Japan waar in de media de beelden van piepjonge meisjes gebruikt en misbruikt worden? De onverschilligheid die er heerst over deze problematiek is schrijnend.

Girl Model is een shockerend exposé over een hemeltergend onrecht. Maar de film heeft ook een melancholische toon; de eenzaamheid en de moed van de jonge Nadya doen het hart smelten. Haar te zien overleven in een vreemde grote stad, om naderhand met lege handen en een gigantische schuld weer terug naar huis gestuurd te worden, is hartverscheurend.

Ulrik van Tongeren


Girl Model (Cinema Delicatessen, 2011), nu te zien in de bioscopen.Meer filmrecensies uit 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.