HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

  Recycle de werkelijkheid
 

4 juli 2012

Vinyl en muziek in een andere context plaatsen met de cut-up techniek van William Burroughs is een prachtig uitgangspunt. Arjen van Sorge wist in 2010 van de krassen van de plaat een prachtig album te maken, maar het Tsjechische trio Birds Build Nests Underground (BBNU) gaat nog een stap verder.

BBNU startte in 2003 te Praag als een muzikaal duo. Hun doel was muziek te creëren van oude en gebroken platen. De turntablists Petr Ferenc en Mical Brunclik vormden niet het zoveelste dj-duo dat spannende dansavonden verzorgt, maar ging creatief om met dit gegeven.

Om hun optredens meer kleur te geven, werken zij samen met Martin Jezek, die verantwoordelijk is voor de visuals tijdens de shows. Ook Jezek maakt gebruik van analoge middelen, zoals 8mm films en diaprojecties. Het trio zorgt voor een zo puur mogelijke interpretatie van geluid en beeld die met elkaar interacteren.

Tot nu toe niets nieuws onder de zon, maar de wijze waarop BBNU dit gegeven aanpakt, is van hoog niveau. Het album So As, uitgegeven door het Poolse label Lumberton Trading Company, bevat vier composities en een film van een optreden in 2011, de dag dat Freddy Mercury van de rockband Queen stierf. Deze registratie geeft een goede indruk van de wijze waarop Jezek zijn 8mm films met elkaar weet te verbinden. Tezamen met een mix van home-movies en officiële films leidt dit tot een surrealistische muzikale trip.

De vier composities zijn stuk voor stuk pareltjes. Het is dat je af en toe het gekraak van het vinyl hoort, anders is het niet hoorbaar dat het duo met behulp van draaitafels deze nieuwe vorm van muziek heeft weten te maken. Variërend van experimentele bigband muziek tot modern klassieke zang, van een donker slaapliedje dat je voorbereidt op een fijne nachtmerrie tot een muzikale wandeling door verschillende gangen van een leegstaand hotel.

Birds Build Nests Underground heeft een prachtig muzikaal album afgeleverd. Als luisteraar en kijker word je verwend door deze herinterpretatie van de bestaande wereld.

Jan Kees HelmsMeer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


.

.