HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 


 

  Verstilling leidt tot oorverdoving
 

26 juni 2012

Piet Moget is op 28 mei 1928 geboren in Den Haag. Op 10-jarige leeftijd ontmoette hij de kunstschilder Jan Blockpoel. Moget hielp hem met praktische klussen en begon zelf ook te schilderen. Al op zijn dertiende jaar werd hij toegelaten op de School voor de Beeldende Kunsten in zijn geboortestad.

Moget laat zich inspireren door licht en transparantie. De kade en het kanaal vormen een van zijn belangrijkste onderwerpen. De horizon en de lucht worden gaandeweg belangrijker dan het landschap. Zijn werk werd meer en meer minimalistisch. Sinds 1952 woont hij in Frankrijk.

Museum Maison Salvan in de Franse stad Labège wijdde in 2011 een tentoonstelling aan zijn werk. Thomas Bel liet zich door het werk van Moget inspireren en verzorgde tijdens de opening een concert in de expositieruimte. De muziek is samengesteld met een elektrische gitaar en een strijkstok.

De minimale muziek die langzaamaan wordt opgebouwd sluit uitstekend aan bij de kunstwerken van Piet Moget. Het begint met weinig, maar hoe langer je naar het werk kijkt, des te meer is er te zien. Het is alsof de ochtendmist optrekt in het landschap. Zo ontwikkelt zich ook de muziek. Trage melodielijnen krijgen ondersteuning van andere lijnen en lagen en vormen een harmonieuze samenhang.

Het plan werd opgevat om het muziekstuk op vinyl en cd uit te brengen. Omdat water en lucht in het werk van Moget samenvloeien, ontstond het idee om een remix te maken van de muziek van Bel. Laurent Bardeche kreeg hiervoor de vrije hand. Hij verlengde de muzikale tonen met veel revers en andere effectapparatuur.

Het resultaat klinkt bij aanvang drony, maar ontwikkelt zich langzaamaan tot repeterende partijen met veel hoge tonen ondersteund met grondlagen. Uiteindelijk vloeien de vele tonen tezamen, hetgeen bij mij de pijngrens bereikt. De stilte die te vinden is in de schilderijen van Moget is ver te zoeken. Een muzikale reactie op schilderkunst is op zich een mooi idee, maar valt hier in het water.

Jan Kees HelmsMeer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


.

.