HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Acht landen blijven kernwapens gebruiken
 

NEW YORK, ZA 29 SEP 2012 - Diverse ministers van Buitenlandse Zaken hebben vrijdag op een speciale VN-bijeenkomst de VS en andere kernmachten maar weer eens opgeroepen zo snel mogelijk het Kernwapenverdrag te ratificeren.


In oktober is het vijftig jaar geleden dat de Cubacrisis speelde. Tijdens die crisisdagen, toen de wereld aan de rand van de afgrond stond, stelde de Russische president Nikita Chroesjtsjow aan zijn Amerikaanse collega John F. Kennedy ook al voor om nucleaire experimenten te stoppen. Het was tijd om de mensheid 'een gift' te schenken, aldus Chroesjtsjow.

Het huidige kernwapenverdrag, dat iedere kernexplosie verbiedt, is sinds 1996 door 183 landen ondertekend en door 157 landen geratificeerd. Het voorziet in inspecties zodra ergens verdachte activiteiten plaatsvinden. Het verdrag kan echter pas in werking treden zodra ook de 44 landen het ondertekenen die kernenergie opwekken en/of onderzoeksreactoren in gebruik hebben.

De meeste landen hebben het verdrag inmiddels geratificeerd, maar de VS, China, India, Pakistan, Noord-Korea, Israël, Iran en Egypte nog steeds niet. De ministers hebben deze landen gisteren opgeroepen om de uitvoering niet langer te traineren en alsnog te tekenen of te ratificeren. De Amerikaanse president Obama heeft hiertoe in 2009 wel zijn intentie uitgesproken, maar nog steeds niet toegezegd wanneer de Senaat dat zal doen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei vrijdag dat de landen die niet willen meedoen "falen in hun verantwoordelijkheid als lid van de internationale gemeenschap." Vooral Noord-Korea en Iran kregen veel kritiek te verduren. Niemand sprak echter over Israël, India en Pakistan. Evenmin kwam aan de orde dat de VS nog steeds bezig is de massavernietigingswapens verder te moderniseren.

 

- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Groeneveld - September 29, 2012 - 08:13 pm
....

JHW & G'd & Allah zijn iedereen welgevallig

....

Prins Willem Alexander hoeft alleen maar snoepreisjes te maken
om tot aan zijn klotenzak in het drinkwater te staan
en zelfs Ahmadinezhad mag van pure opwinding met zijn plassertje spelen

....

JHW & G'd & Allah zijn iedereen welgevallig

....

behalve de gewone stervelingen

die in de verste verte niet

over dit soort speeltjes willen beschikken

....
Home


 

.

.