HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

  Overheidsgebouwen bezocht met valse ID-kaart
 

AMSTERDAM, MA 24 SEP 2012 - Een man met een valse identificatiekaart wist ongehinderd overheidsgebouwen binnen te komen. Het betrof onder meer ministeries, de Tweede Kamer en het pand van de veiligheidsdienst AIVD.


Legitimatiebewijzen worden door overheidsinstanties niet of nauwelijks deugdelijk gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksjournalist Brenno de Winter van de nieuwssite NU.nl. Om zich bij de balie te identificeren maakte hij sinds januari van dit jaar gedurende negen maanden gebruik van een niet bestaand Duits ogend legitimatiebewijs, een zogenoemd Lichtbildausweis.De Winter, die als het gaat om het aantonen van lekken op het gebied van (digitale) beveiliging een reputatie heeft opgebouwd, liet op een Duitse hackersbeurs voor 15 euro een dergelijk legitimatiebewijs maken. De ID-kaart bevatte zoveel mogelijk correcte gegevens, maar tevens incorrecte verwijzingen om aan te geven dat het vals is. Zo stond er als pseudoniem Bigwobber op het document.

Het Lichtbildausweis is op veel plaatsen gebruikt als identificatiemiddel. Zo accepteerden de ministeries van Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid, Sociale Zaken en Infrastructuur en Milieu het als afdoende legitimatie. De AIVD voerde bij een bezoek weliswaar een strenge screening uit, maar viel niet over het ondeugdelijke legitimatiebewijs.

Bij het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen bleek een nagemaakt legitimatiebewijs voldoende om tot het stemhokje te worden toegelaten. Ook in het Europees Parlement, waar men de nodige ervaring heeft met internationale legitimatiebewijzen, werd het Lichtbildausweis als deugdelijk geaccepteerd. Opmerkelijk was verder dat de ID-kaart werd geaccepteerd bij bezoeken aan het KLPD, Politie Haaglanden en de Politie Brabant Zuid-Oost.- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Henk - October 01, 2012 - 12:43 am
Brenno de Winter doet leuke dingen maar dit was een domme actie. Het legitimatie gebeuren bij binnenkomst van ministeries is vervelend en niet echt nodig. Als iemand zijn legitimatie niet bij zich heeft dan wordt het de verantwoordelijkheid van degene die hem/haar heeft uitgenodigd. Die kan dan de uitnodiging afzeggen of niet. Als mensen elkaar kennen dan is dat uiteindelijk een betere, sociale, vorm van identificatie. Ik ben een paar maal op die manier zonder gedoe binnengekomen. Door de media actie van de Winter wordt het formele legitimatie gebeuren weer voor voren geschoven als het enige belangrijke. Ik weet niet of Brenno veel impact heeft maar ik hoop niet dat ik de volgende keer weer naar huis moet om papieren te halen als ik op een ministerie een afspraak heb. Dank je wel Brenno.
Home


 

.

.