HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'Wob-plannen bedreiging persvrijheid'
 

AMSTERDAM, ZO 23 SEP 2012 - De plannen van demissionair minister van Binnenlandse Zaken om de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te wijzigen, zijn een bedreiging voor de persvrijheid. Dat stelt een aantal mediaorganisaties in een brief aan Spies.


Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, NDP Nieuwsmedia en de Stichting Persvrijheidsfonds is de minister doof voor klachten van journalisten over het wetsvoorstel. Adviezen van vertegenwoordigers van de media zijn volgens de organisaties genegeerd.

Spies kwam in juli met het verzoek mee te denken over wijzigingen. Enkele aanpassingen behelzen onder meer geen drempels voor het (her)gebruik van overheidsinformatie voor nieuwe producten en diensten en het remmen van onredelijk gebruik van de Wob. 'In dit voorstel krijgen bestuursorganen een makkelijk extra wapen in handen om onwelgevallige Wob-verzoeken tegen te gaan dan wel te traineren. Het kind wordt zo met het badwater weggegooid'.

Volgens de mediaorganisaties besteedt Spies in haar onderbouwing van de inperkingsplannen louter aandacht aan Wob-onderzoeken die onder overheidsorganen zijn verricht. 'Dat is een eenzijdige benadering, omdat het perspectief van Wob-gebruikers volledig ontbreekt'. Ze verwijzen hierbij naar de resultaten van het onderzoek naar Wob-gebruik onder journalisten, uitgevoerd door de vakgroep Bestuursrecht en Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Uit het RuG-onderzoek, dat op 3 mei 2011 werd gepresenteerd, blijkt onder meer dat de kennis over de Wob bij alle betrokken partijen verbetering behoeft. De onderzoekers constateren verder dat de kwaliteit van de primaire besluitvorming bij verzoeken om informatie veel te wensen overlaat. In Wob-zaken worden significant meer bezwaarschriften gegrond verklaard dan in andere bezwaarprocedures.

Eerder dit jaar noemde Wob-specialist Roger Vleugels de argumenten van minister Spies om deze wet aan te passen 'onfatsoenlijk'. Met de Wet openbaarheid van bestuur kunnen burgers inzage vragen van overheidsinformatie van de overheid. Overheidsinformatie is altijd openbaar, tenzij in de Wob of een andere wet is vastgelegd dat die informatie niet geschikt is om openbaar te maken.- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Groeneveld - September 23, 2012 - 02:05 pm
....

inzake de resultaten van onderzoeken door het populisme

geven de legio voorbeelden van het populisme de goede voorbeelden

....


Groeneveld - September 23, 2012 - 02:01 pm
....

als gevolg van incest en inteelt

zijn er in nederland geen heldere bovenkamers meer

en bestaat het winstbejag van de media uit copy and paste

goede ministers afzijken is geen gebrek aan respect

....
Home


 

.

.