HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

  Visverbod Australië voor Nederlandse supertrawler
 

HOBART, DO 20 SEP 2012 - De Katwijkse supertrawler Abel Tasman mag definitief niet vissen bij Tasmanië. De Senaat in Australië heeft ingestemd met een wet die dat de komende twee jaar onmogelijk maakt.

Vorige week ging de Australische Tweede Kamer al akkoord met de aangepaste wet. Daarin is geregeld dat er eerst wetenschappelijk moet worden onderzocht wat de effecten op het milieu zijn van de massale visvangst. Dat onderzoek duurt minstens twee jaar. Met de bestaande wetgeving kon Australië schepen alleen weigeren als met zekerheid vaststond dat ze slechte waren voor het leven in zee.

De Abel Tasman (die voorheen Margiris heette) wilde 18.000 ton horsmakreel en redbait vangen, de helft van het totale Australische quotum. Milieuorganisaties en lokale vissers hadden veel bezwaar tegen de plannen. Ze waren onder meer bang dat grotere vissen zouden wegblijven bij Tasmanië als hun voedsel werd weggevist door de supertrawler.

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) heeft tevergeefs contact opgenomen met de verantwoordelijke minister voor visserij, Joe Ludwig, om hem op andere gedachten te brengen. Tegen dagblad The Australian zou Verhagen gezegd hebben dat de Nederlandse eigenaar van het schip, dat nu onder Australische vlag vaart, "vele miljoenen dollars" geïnvesteerd heeft in het langlopende project.

Greenpeace, al geruime tijd tegenstander van grootschalige visserij, is uiteraard blij met het verbod. De milieuorganisatie belette de Margiris in juni een week lang de haven van IJmuiden te verlaten voor de reis naar Australië. Ook bij aankomst in de Zuid-Australische havenplaats Port Lincoln kon de supertrawler rekenen op een ontvangstcomité van de milieuactivisten.- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Groeneveld - September 21, 2012 - 09:36 am
....

misdaad loont niet : "vele miljoenen coke dollars" geĆÆnvesteerd heeft ....

....
Home


 

.

.