HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Doofpotoperatie rondom stadionramp Hillsborough
 

LIVERPOOL, WO 19 SEP 2012 - De politie en hulpdiensten zijn schuldig aan de stadionramp op Hillsborough van 23 jaar geleden. Al die tijd werd beweerd dat voetbalsupporters de dood van 96 personen op hun geweten hadden.


Het Hillsborough-drama vond plaats op 15 april 1989. In de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest, gespeeld in het stadion Hillsborough van Sheffield Wednesday, kwamen 96 mensen om het leven. Er waren te veel tickets verkocht voor de wedstrijd. De ordediensten stuurden meer fans het bezoekersvak in dan toelaatbaar, waarna de mensen die onderaan het vak stonden dood werden gedrukt tegen de hekken.

Meteen na het drama schoof de politie de schuld af op de fans van Liverpool. Namens de nabestaanden heeft de Hillsborough Family Support Group (HFSG) tientallen jaren strijd gevoerd om de waarheid boven tafel te krijgen. Onlangs zag een onafhankelijk onderzoeksrapport over de ramp het licht. Daaruit blijkt onder meer dat de hulpdiensten aanzienlijke steken hebben laten vallen.

Het rapport maakt duidelijk dat de hulpdiensten en de politie de waarheid hebben verdoezeld door het drama af te schuiven op de Liverpoolfans die agressief en dronken zouden zijn geweest. Agenten zochten in hun systemen of er supporters waren met een strafblad. De politie heeft tevens bewijsmateriaal betreffende eigen nalatigheid verdonkeremaand. Zo werden 164 afgelegde verklaringen aangepast. Zeker 116 kritische opmerkingen over de politieleiding zijn destijds verwijderd.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de hulpdiensten na de stormloop als gevolg van slechte leiding en aansturing veel te traag op gang zijn gekomen. Volgens een van de onderzoekers had het leven van 41 mensen gered kunnen worden als de hulpdiensten sneller hadden gereageerd. Naar aanleiding van de ramp werden in Groot-Brittannië alle hekken in de stadions verwijderd en de staanplaatsen vervangen door zitplaatsen.

Het Hillsborough-drama is hiermee de grootste doofpotoperatie uit de Britse geschiedenis. Premier David Cameron heeft vorige week zijn excuses aangeboden in naam van het land. Tot verbijstering van de parlementariërs gaf Cameron toe dat de politie heeft geknoeid met bewijs van eigen nalatigheid. De HFSG neemt geen genoegen met de excuses: "De waarheid is aan het licht gekomen, gerechtigheid moet nu volgen."

De advocaten van HSFG willen een onderzoek op basis van de nieuwe feiten. Verder willen ze dat iedereen vervolgd wordt die verantwoordelijk is geweest voor de gewonden, doden en aangericht mentaal leed. Daarnaast moeten er processen volgen tegen de personen die bewijzen hebben vervalst, leugens hebben verspreid en de waarheid hebben verdoezeld. De HFSG wil tevens burgerlijke rechtszaken heropenen.- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Groeneveld - September 19, 2012 - 02:19 pm
wat te denken van de naaktfootoos ? .. het lef niet hebben om een grote bek in italie op te zetten maar wel in frankrijk proberen om geld los te krijgen ..
Home


 

.

.