HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Shell schort boringen Noordpool op
 

DEN HAAG, MA 17 SEP 2012 - Vanwege een defect aan boord van het schip Arctic Challenger heeft Shell de olieboringen in de Tsjoektsjenzee en Beaufortzee tot nader order opgeschort.


Het schip, dat na een ongeval olie moet opruimen, moet eerst worden gerepareerd. Tijdens proeven met een systeem, dat in het geval van een lekkende boorput olie op moet vangen, raakte de installatie genaamd containment dome beschadigd. De certificering van het systeem loopt hierdoor extra vertraging op. De oliemaatschappij wil de werkzaamheden volgend jaar voortzetten.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) waarschuwde eerder deze maand al voor onveiligheid van de koepel, die volgens de organisatie amper getest was. Het WNF wees destijds op een bericht van de Amerikaanse klokkenluidersorganisatie PEER, die meent dat de koepel tijdens een test slechts twee uur lang werd neergelaten in relatief ondiep water.

Vorige week moest ook al het schip Noble Discoverer uit voorzorg stoppen met boren in de Tsjoektsjenzee vanwege aandrijvend ijs. Shell beperkt zich de komende tijd tot enkele proefboringen. Vanwege het inzettende winterweer zullen pas in de zomer van volgend jaar de daadwerkelijke boringen op diepte plaatsvinden. Shell blijft erbij dat het concern er alles aan doet om veilig te werken.

De multinational wilde dit jaar vijf boringen uitvoeren. Eind vorige maand werd duidelijk dat er slechts tijd voor maximaal twee boringen restte. Het olie- en gasconcern gaat zich nu richten op het uitvoeren van zoveel mogelijk voorbereidende werkzaamheden zodat het volgend jaar direct aan de slag kan. Shell is reeds zes jaar bezig aan het project en heeft reeds 4,5 miljard dollar geïnvesteerd om te mogen boren in het onherbergzame maar kwetsbare Arctisch gebied.

Greenpeace ziet in het opschorten van de olie- en gasboringen het bewijs dat Shell totaal niet is toegerust op werkzaamheden onder extreme omstandigheden. Bij een ramp in het gebied is het volgens Greenpeace onmogelijk om de rommel weer op te ruimen. Afgelopen vrijdag saboteerde de milieuorganisatie in het kader van een internationale campagne ruim 70 Nederlandse tankstations uit protest tegen de activiteiten van Shell in de Noordpool.- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Groeneveld - September 17, 2012 - 09:40 pm
....

wittebroodsweken :

er is overigens nog zo'n spannend jongens boek : in de trant van : met de rampetamper naar de noorsche fjorden .. de porno kwam uit denemarken en bij ikea willen de ijsberen noch pissen noch schijten laat staan gezien worden ....


Groeneveld - September 17, 2012 - 09:33 pm
....

overigens frappant dat nederland de walvisjachten al ten tijde van kapitein de bonte hond en schipper baines die achter de zwarte boys aan zat bij gebrek aan brandstof gestaakt heeft en er nu met 1 drill een puinhoop van wil maken ....

de bij naam van het schip was : de nichten kit ....

voor de lief hebbers en de smul papen van echte jongens boeken :

Het jeugdboek De scheepsjongens van Bontekoe is in 1924 geschreven door Johan Fabricius en is geïnspireerd door het eerste deel van het Journaal van Bontekoe.

Het deel van de reis na de ontploffing bevat elementen uit het journaal maar wijkt wel sterk ervan af.

De verdere reizen van Bontekoe na aankomst in Indië komen in het jeugdboek niet voor.

Hajo en Rolf nemen als scheepsjongens dienst op de Nieuw-Hoorn. Padde, Hajo's boezemvriend, wordt scheepsjongen tegen wil en dank doordat hij een dutje doet aan boord en niet merkt dat het schip wegvaart. De jongens vormen een hechte vriendschap die goed van pas komt omdat de "omes", oudere matrozen, hen graag mogen plagen. Vooral Padde is met zijn dikte en naïviteit een geliefd doelwit, maar ook Rolf, die kan lezen, wordt wel eens door de analfabete matrozen getreiterd. Padde wordt uiteindelijk botteliersmaat, het hulpje van de bottelier.

Padde veroorzaakt een brand doordat een stukje lont van een brandende kaars in een vat met brandewijn valt. De drank vat vlam en veroorzaakt een grote brand. Het vuur kan niet worden geblust en bereikt de kruitkamer waardoor uiteindelijk het schip ontploft. Zeventig van de ruim tweehonderd opvarenden overleven en varen in een jol naar Sumatra. Daar worden Padde, Hajo, Rolf en koksmaat Harmen gescheiden van hun maten door een inheemse stam die hen overvalt. De overgeblevenen vertrekken en de vier die gevangen zijn genomen, worden door het inheemse meisje Dolimah bevrijd. De vier gaan op pad naar Bantam. Onderweg wordt Harmen gevangengenomen maar door de anderen bevrijd. Padde doodt een inheemse man die hem aanvalt. Ze ontmoeten Dolimah weer, die hen achterna gekomen is, bang voor haar stam omdat ze de vier heeft bevrijd. Na verloop van tijd gaat ze terug, 's nachts, zonder afscheid te nemen, om de jongens te behoeden voor het dilemma of ze haar terug moeten brengen of haar alleen terug laten gaan.

Ze komen veilig aan, ondanks de vijandigheid van de bevolking en de dichte jungle met zijn vele gevaren. Rolf blijft bij zijn oom Bontekoe in Oost-Azië. Hajo, Padde en Harmen schepen zich in voor de terugreis naar Hoorn op de Nieuw-Zeeland; deze vertrekt op 8 maart 1620 en komt 28 december 1620 na een voorspoedige reis aan in Vlissingen. Met een jol komen ze in de buurt van Dordrecht, maar omdat het water vanaf daar dichtgevroren is gaan ze verder op de schaats en vervoeren hun spullen en Padde in een slee. Het laatste stuk kunnen ze met een rijtuig meerijden. Hajo heeft naast zijn eigen loon het loon meegekregen voor scheepsjongen Lijsken, die aan scheurbuik is overleden. Samen met zijn moeder gaat Hajo het slechte nieuws vertellen aan Lijskens moeder en het geld brengen.

http://www.dbnl.org/tekst/fabr005sche01_01/ ....

....


Groeneveld - September 17, 2012 - 09:23 pm
....

goed nieuws ..

heel goed nieuws ..

dikke lul drie bier ..

een druiper met een schuimkraag ..

toedeledookie ....

....
Home


 

.

.