HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  Greenpeace sluit ruim 70 Shellstations
 

AMSTERDAM, VR 14 SEP 2012 - Milieuactivisten zijn er vrijdagochtend in geslaagd ruim 70 tankstations van Shell verspreid over het land tijdelijk te sluiten. Hiermee protesteert Greenpeace tegen de proefboringen van de multinational in het Noordpoolgebied.


Het ging om stations in onder meer Den Haag, Leiden, Amsterdam, Eindhoven, Best en Groningen. Om het tanken onmogelijk te maken, werden de vulpistolen met fietskettingen aan de pompen vastgemaakt. Op een tankstation langs de A2 bij Breukelen hing een spandoek met de tekst 'Bescherm de Noordpool'. Actievoerders deelden flyers uit aan automobilisten. Onder de actievoerders bevond zich een levensechte ijsbeer.

Rond de klok van 9 uur had de politie de eerste betogers opgepakt, vier in Den Haag en een onbekend aantal in Breukelen. Greenpeace legde enkel de verkoop van benzine en diesel stil. "De tankstations en olie zijn eigendom van Shell", legt campagneleider Rolf Schipper uit. "De winkels op de tankstations zijn gewoon open, we willen de franchiseondernemers ontzien. In de nabije omgeving zijn voldoende alternatieven voor benzine voorhanden."

De actie lijkt een kopie van die welke in juli verspreidt over Groot-Brittanniƫ werd gevoerd. Shell is afgelopen zondag begonnen met de omstreden proefboringen in de Chukchizee ten noorden van Alaska, tot groot ongenoegen van internationale milieuorganisaties. Wereldwijd hebben al meer dan 1,8 miljoen mensen zich uitgesproken voor bescherming van de Noordpool, onder wie beroemdheden als Paul MacCartney, Penelope Cruz en Jude Law.

De proefboringen worden op dit moment gehinderd door de komst van een enorme hoeveelheid ijs met een omvang van bijna 20 bij 50 kilometer groot die voorbij drijft. Hierdoor zag het boorschip de Noble Discoverer zich genoodzaakt al na één dag de werkzaamheden te staken. "Dit laat zien hoe onvoorspelbaar en gevaarlijk de omstandigheden in deze regio zijn", zegt Schipper. "De gevolgen van een olielek zullen catastrofaal zijn."- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Groeneveld - September 14, 2012 - 07:09 pm
greenpeace sluit ruim 70 shellstations is goed voor de werk bij gelegenheid .. als het populisties finaal uit de hand loopt houd de brandweer een scheel oogje in het zeil en gooit desnoods uit protest - afgewerkte - olie op de golven om als dienstwillige dienaren eis en weder dienend welwillend te zijn ....
Home


 

.

.