HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

  Kapen bedrijfslogo's nauwelijks bestrijdbaar
 

AMSTERDAM, VR 7 SEP 2012 - Actiegroepen die beschermde beeldmerken van bedrijven misbruiken voor ideële doeleinden, worden zelden vervolgd. De rechter zal de belangen van het bedrijf en de parodist tegen elkaar afwegen.


Het aantal kapingen van een merknaam of merkbeeld — ook wel brand hacking genoemd — neemt hand over hand toe. Met de plak-en-knipprogramma's op internet is het eenvoudiger dan ooit. Advocaten krijgen vaak de vraag om advies als er parodieën of spoofs van hun merk opduiken, maar in de praktijk kunnen merkeigenaren er weinig tegen doen, meldt het Financieel Dagblad.

Actiegroepen hebben daarmee een effectief wapen in handen, dat ze steeds vaker gebruiken. Organisaties als Wakker Dier, Milieudefensie of Greenpeace nagelen op die manier bedrijven die zich in hun ogen misdragen aan de schandpaal. Momenteel wordt de Let's Go-reclamecampagne van Shell door Greenpeace nagebootst om de de werkwijze van de oliegigant in het Noordpoolgebied aan de kaak te stellen.

Ze zijn te zien op een internationale 'nepwebsite' , zoals een foto van een poolvosje met de tekst 'Op 'schattig' kan uw SUV niet rijden'. In Nederland is in radiospotjes iemand te horen die zich uitgeeft voor Shell-topman Peter Voser die beweert al veel winst te maken, maar nog rijker te willen worden op de Noordpool.

Greenpeace Nederland kreeg er van Shell geen reactie op. "Een rechter zal de belangen van Shell en de parodist tegen elkaar afwegen", zegt advocaat Maarten Haak, specialist in merken- en auteursrecht. "Een merkhouder kan zich tegen de nabootsing verzetten als merkverwatering dreigt. Wanneer iedereen te pas en te onpas gebruikmaakt van een merkbeeld, vermindert immers het onderscheidend vermogen."

De rechter is echter minder genegen om de merkrechthebbende in niet-commerciële uitingen te beschermen, merkt Haak. "De tendens is dat de vrijheid van meningsuiting meer ruimte krijgt. Vroeger moest er een noodzaak zijn om een merk te gebruiken. Dan werd er gekeken of er ook een andere manier was om de boodschap over te brengen."- Deel dit bericht op FB en Twitter.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Groeneveld - September 07, 2012 - 08:32 pm
vakwerk voor Uw geld, Groeneveld ....
Home


 

.

.