HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 
  Persprotest tijdens toespraak Janoekovitsj
 

KIEV, DI 4 SEP 2012 - Vooraanstaande journalisten uit Oekraïne hebben een toespraak van president Janoekovitsj over persvrijheid verstoord. Ze hielden posters omhoog waarmee zij hun afkeer van de staatscensuur kenbaar maakten.


De president sprak maandag tijdens de opening van het jaarlijkse World Newspaper Congress in Kiev. Zodra hij zijn toespraak begon, stonden diverse journalisten op en staken posters in de lucht met de teksten 'Stop de censuur' en 'Mediamagnaten dienen de autoriteiten'. Sinds Janoekovitsj begin 2010 aan de macht kwam, wordt de persvrijheid in Oekraïne steeds verder aan banden gelegd.

Janoekovitsj deed net alsof er niets aan de hand was en voltooide zijn toespraak. Beveiligingspersoneel rukte in sommige gevallen de posters uit de handen van de journalisten. Jacob Mathew, president van de World Association of Newspapers and News Publishers, riep tijdens zijn openingstoespraak de overheid van Oekraïne op haast te maken met het "herwinnen van vrijheden waarmee de democratie en de menselijke waardigheid worden behouden."

Sinds de verkiezing van Janoekovitsj krijgen oppositiepartijen nog nauwelijks toegang tot tv-kanalen omdat een meerderheid daarvan in handen is van mediamagnaten die loyaal zijn aan de regering. Het bedreigen of vermoorden van een groeiend aantal kritische Oekraïense journalisten blijft onbestraft, laat staan dat er onderzoek naar de misdrijven wordt gedaan.

Vorige week werd bekend dat in opdracht van de autoriteiten van Charkov de burelen van Glavnoe, een van de weinige onafhankelijke kranten van Oekraïne, zijn doorzocht. Journalisten werden gesommeerd het pand onmiddellijk te verlaten, waarna de servers van de krant in beslag zijn genomen. De inval zou zijn uitgevoerd door medewerkers van de dienst Economische Delicten.

In hetzelfde gebouw werd ook het bedrijf van Arsen Avakov, campagneleider van Joelia Timosjenko's partij Batkivsjtsjina (Vaderland), doorzocht. Avakov stond hoog op de kieslijst, maar hij vluchtte naar Italië nadat hij begin dit jaar werd aangeklaagd wegens machtsmisbruik. De parlementsverkiezingen in Oekraïne vinden plaats op 28 oktober. De politieke campagnes zijn 30 juli van start gegaan.- Deel dit bericht op FB en Twitter.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Groeneveld - September 04, 2012 - 08:43 pm
voor de echte liefhebbers en smulpapen : oekraine is een traditioneel overwegend blank joods christelijke provincie van nederland
Home


 

.

.