HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

   Poëtische electronica
 

19 januari 2011

Mijn zoon was aangenaam verrast toen ik in de auto de eerste cd van The Whole Story van Cortex opzette. Geen experimenten waarvan het einde niet in zicht is of waar lagen zich op elkaar stapelen en wegglijden in een zee van geluid. Nee, composities met de lengte van een popsong of zelfs nog korter.

De muziek van Cortex is gemaakt tussen 1974 en 1982 door de Belgische muzikant Alain Neffe, die in de jaren '80 naam maakte met zijn label Insane Music en bands als BeNe GeSSeRiT en Human Flesh. De muziek is op tape opgenomen. Neffe gebruikte synthesizer, ritme boxen, gitaar, tapes, percussie en electronica om zijn dromerige wereld te maken. Zijn teksten werden voor gedragen door Tina Scatozza, Isabelle Yernaux, Mirella Mrunello en Nadine Bal, die eveneens in BeNe GeSSeRiT meespeelde.

De electronica-mix van Alain Neffe en de verschillende vrouwenstemmen vallen prachtig samen in verschillende sferen, alsof je je als luisteraar waant in een sprookjeswereld zonder beeld. Door de geluiden en de verhalende stemmen worden de beelden opgeroepen.

Het label Plinkity Plonk, onderdeel van Korm Plastics, heeft nu het complete verhaal van het muzikale experiment van Cortex uitgebracht. De eerste cd bevat dertig nummers die wereldwijd zijn uitgebracht op talloze labels in de jaren '80, zoals 3rio Tapes, Discograph, Beast 666, Trax Music for Midget, Innersleeve en Finger in the Dike.

De tweede cd bestaat uit tien nummers, waarvan negen nog niet eerder zijn uitgebracht. Deze cd bevat twee nummers waarvan de lengte zowel 14 als 24 minuten is. Op de één of andere manier verliest de muziek zijn kracht en voegt de lengte niets toe aan hetgeen Alain Neffe ons wil vertellen. Maar The Whole Story is een prachtig document van muziek uit de jaren '80, waarin poëzie en geluid mooi samenvallen.

Jan Kees HelmsMeer Knars 2012

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

pimpernel - January 23, 2012 - 10:10 pm
nog samen opgetreden bene gesserit in de jazzbunker rotterdam jaren 80 ha leuk om te lezen....maken toen toy music ...letterlijk met speelgoed instrumenten dus
Home


.

.