HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'Duurzame' kroonprins opent hal Urenco
 

ALMELO, DO 31 MEI 2012 - Kroonprins Willem-Alexander opent 7 juni een nieuwe hal van uraniumverrijkingsfabriek van Urenco in Almelo. Hiermee promoot de kroonprins kernenergie, hetgeen haaks staat op 's mans pleidooien voor duurzame energie.


De Urenco fabriek in Almelo verrijkt uranium voor tientallen kerncentrales over de gehele wereld. De bouw van productiehal 7 startte in 2010. Eind 2011 was de hal klaar om de eerste van duizenden gascentrifuges te installeren. Eind dit jaar zal de hal volledig zijn volgebouwd. Met de nieuwe productiehal 7 is Urenco Nederland de grootste productielocatie van de URENCO Group.

Met de extra productiehal kan het bedrijf aan nog meer landen brandstof voor kerncentrales leveren. Donderdag 7 juni zal Hal 7 feestelijk worden geopend. Normaal gesproken zou deze plichtpleging zijn voltrokken door prins Friso, financieel directeur van Urenco, maar die ligt in coma. Zijn broer, kroonprins Willem-Alexander, zal nu optreden als diens plaatsvervanger.

Het belooft weer een kolderiek optreden te worden, aangezien de kroonprins geen mogelijkheid onbenut laat om zijn voorkeur uit te spreken voor duurzame energie. Na de ramp met de kerncentrales in Fukushima zei Willem-Alexander dat "een veilige en duurzame energieproductie de voorkeur verdient." Afgelopen woensdag was de kroonprins nog een van de sprekers op de conferentie Rio aan de Maas in Rotterdam, waar onder meer duurzame ondernemers zich presenteerden.

De Werkgroep Enschede voor Vrede is een petitie gestart om de kroonprins van zijn voornemen om kernenergie te promoten af te zien. 'We vrezen dat uw optreden bij de opening van de nieuwe productiehal van Urenco Nederland afbreuk doet aan uw duurzame pleidooien en roepen u dan ook dringend op af te zien van de openingshandeling', zo stelt de Werkgroep. Op de dag zelf zal van 15 tot 16 uur bij de hoofdingang van Urenco aan de Planthofsweg in Almelo worden geprotesteerd.

Dat het imago van Willem-Alexander als zijnde pleitbezorger van duurzame energie met een korreltje zout genomen moet worden, was al langer bekend. Zo is de kroonprins, gelijk zijn moeder en overige familieleden, onder meer grootaandeelhouder van de vervuilende oliemultinational Shell. September 2009 opende hij het nieuwe Technologycenter van Shell, gesitueerd op de IJ-oever in Amsterdam Noord.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Filippus - July 02, 2012 - 01:05 pm
Begrijpt deze prins pils wel wat Duurzaamheid betekent?
Duurzame ellende, enzovoorts....
We hebben veel vertrouwen in deze niet-gekozen volksvertegenwoordiger.


Henk - June 09, 2012 - 05:50 am
40 mensen demonstreren....zonder te weten wat er op hun eigen spandoeken stond.....pff beroepsdemonstranten


wim hohage - June 02, 2012 - 03:59 pm
Het is al jaren duidelijk dat deze zogenaamde prins van voren niet weet dat hij van achteren leeft. En wat mammie zegt moet gebeuren. Wat een leven!
Home


 

.

.