HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Oproep tot protest tegen EADS
 

AMSTERDAM, MA 28 MEI 2012 - Tegenstanders van de wapenindustrie protesteren komende donderdag in Amsterdam tijdens de aandeelhoudersvergadering van EADS, een van de grootste militaire bedrijven van Europa.


EADS
levert militair materieel aan militaire regimes en regeringen over de hele wereld, onder meer aan India, Pakistan, Colombia, Saoedi-Arabië en Kazachstan. Een speciaal onderdeel van EADS bouwt en onderhoudt de kernwapens die eigendom zijn van Frankrijk. Berucht zijn de wapenleveranties aan Libië, waarvoor EADS een handelskantoor in Tripoli in gebruik had.

EADS produceert vliegtuigen en helikopters voor zowel de civiele als de militaire markt. Omdat de civiele markt vanwege de economische crisis wat tegenvalt, wil het bedrijf extra capaciteit inzetten voor de wapenproductie, zo stelt onderzoeks- en actiegroep Campagne tegen Wapenhandel. Wat bij EADS 'ruimtevaart' wordt genoemd, houdt voornamelijk de ontwikkeling van militaire satellieten in.

De aandeelhoudersvergadering is de enige gebeurtenis van betekenis die het hoofdkantoor in Nederland jaarlijks organiseert. De hoofdvestiging van EADS, in omzet een van de grootste Europese bedrijven, beslaat één verdieping van een kantoorgebouw in Schiphol-Rijk en telt vijf werknemers. Het kantoor is niet meer dan een juridische vestiging. De werkelijke leiding van het concern zetelt in Parijs en München.

De meeste fabrieken en kantoren van EADS bevinden zich in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje. Bij de oprichting van het multinationale bedrijf in 2000 zochten de Fransen en Duitsers een neutraal land als thuisbasis, zodat er geen competentiestrijd zou ontstaan. Volgens Campagne tegen Wapenhandel heeft EADS voor Nederland gekozen vanwege het gunstige belastingklimaat voor internationale bedrijven.

Uit protest tegen de wapenproductie en -handel van EADS houdt Campagne tegen Wapenhandel donderdag 31 mei van half tien tot elf uur een korte manifestatie. Op dat moment presenteert het wapenbedrijf voor de aandeelhouders zijn winstcijfers over 2011 en plannen voor de nabije toekomst. De protestactie vindt plaats voor het Okurahotel, gesitueerd aan de Ferdinand Bolstraat 333 in de Amsterdamse wijk de Pijp.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Familie - June 01, 2012 - 03:30 pm
Lief zijn voor elkaar hoor!


Wendela - May 29, 2012 - 10:16 am
Heftige foto. Volgend mij tel ik zes soorten raketten.


Martin - May 29, 2012 - 12:51 pm
EADS heeft ook een 'echt' bedrijf in Nederland: Astrium. Niet zoals dit bericht stelt alleen een verdieping van een kantoorgebouw in Schiphol-Rijk met vijf werknemers.
Home


 

.

.