HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Onduidelijkheid over reden ontruiming tentenkamp
 

VLAGTWEDDE, DO 24 MEI 2012 - Met inzet van de mobiele eenheid is woensdag het tentenkamp voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel ontruimd. In totaal zijn hierbij 111 mensen opgepakt.


Onder de 111 arrestanten bevinden zich twee sympathisanten. De rest zijn asielzoekers afkomstig uit Somalië, Iran, Eritrea en
Ethiopië. Ze weigerden na herhaalde sommatie hun tenten op te breken. Zij werden voor verhoor overgebracht naar een cellencomplex in Groningen, waarna ze aan het COA zijn overgeleverd. Die bracht hen onder in azc's van Arnhem, Burgum en Vught.

Volgens de burgemeester van Vlagtwedde had het tentenkamp geen dag langer kunnen blijven staan. Dat was voor haar de reden om niet het kort geding tegen de ontruiming, dat vanochtend plaatsvond, af te wachten. Er waren volgens de autoriteiten zorgen over de gezondheid van de bewoners van het tentenkamp, de stemming zou steeds grimmiger zijn geworden en er zou een zeer onveilige situatie zijn ontstaan wegens acuut brandgevaar.

Tijdens het kort geding van vanochtend in Groningen bleek dat de gemeente Vlagtwedde bepaalde stukken geheim wil houden die hebben geleid tot de ontruiming van het tentenkamp. De geheime stukken hebben betrekking op vertrouwelijke gesprekken met asielzoekers, maar ook op observaties van de politie van bewoners, bezoekers, registratie van kentekens van auto's en opstootjes in het tentenkamp.

Volgens de advocaat van de gemeente Vlagtwedde dreigde de situatie in het kamp de laatste dagen snel te escaleren. "De sfeer werd steeds grimmiger, vooral van de kant van de Somaliërs. Die waren niet meer voor rede vatbaar. Ze zeiden: we hebben toch niks te verliezen. Ook de ordetroepen van de bewoners zelf hadden de zaak niet meer in de hand."

Een groep van ruim 200 Irakezen heeft de ontruiming niet afgewacht. Een deel is dinsdag op het aanbod van minister Leers ingegaan, die hen tijdelijke opvang op een zogeheten vrijheidsbeperkende locatie heeft aangeboden. Ze zijn overgebracht naar azc's in Baexem, Venlo, Drachten, Schalkhaar, Venlo en Burgum. Ze mogen daar in elk geval blijven tot half juni, wanneer een Iraakse minister een bezoek brengt aan Nederland.

De Iraakse minister heeft Leers verteld dat uit veel landen in Europa Irakezen terug naar Irak gaan, maar dat die niet allemaal tegelijk kunnen komen. Leers heeft daar begrip voor en hij praat met zijn Iraakse collega over een oplossing. Volgens Leers kunnen op korte termijn 500 Irakezen worden uitgezet. Leers benadrukt dat de uitgeprocedeerden niet in Nederland kunnen blijven.

De asielzoekers startten hun actie zestien dagen geleden. Honderden Irakezen zijn het afgelopen voorjaar op straat gezet omdat ze vrijwillig terug moeten keren naar Irak. De meesten van hen wonen al jaren in Nederland. De Irakezen vrezen dat het in centraal Irak niet veilig is en ze niet de mogelijkheid krijgen daar een toekomst op te bouwen voor zichzelf en hun kinderen.



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  



Home


 

.

.