HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Indonesië voert moratorium op ontbossing slecht uit
 

JAKARTA, WO 23 MEI 2012 (IPS) - Milieuorganisaties willen dat het moratorium op ontbossing in Indonesië strenger wordt nageleefd. De regering stelde het moratorium precies een jaar geleden in na een schenking van 783 miljoen euro van Noorwegen.


Het moratorium, dat voor twee jaar is afgekondigd, houdt alleen nieuwe licenties tegen, terwijl bestaande licenties niet worden heroverwogen, meldt Greenpeace Zuidoost-Azië. Samen met andere milieuorganisaties uit binnen- en buitenland vroeg Greenpeace de president deze week om het moratorium te versterken.

Volgens de organisaties wordt het moratorium ondermijnd door zwakke wetgeving en dito handhaving. Het biedt bovendien weinig extra bescherming voor de bossen en veenlanden die veel CO2 bevatten, en doet niets aan de bescherming van inheemse gemeenschappen die hun land zien verdwijnen in de handen van bedrijven.

Als de ontbossing zo doorgaat, met een snelheid van een miljoen hectare per jaar, zijn er over vijftig jaar geen bossen meer, aldus de organisaties. Daarnaast komt er een enorme hoeveelheid CO2 vrij zodra de veengronden worden afgewaterd, verbrand en vervangen door plantages. Het Indonesische veen heeft naar schatting 35 miljard ton CO2 opgeslagen. Het land stoot nu al, naast de VS en China, de meeste CO2 uit ter wereld uit.

De Indonesische oerwouden huisvesten zo'n 15 procent van alle bekende soorten planten, zoogdieren en vogels. Sommige daarvan worden bedreigd door de activiteiten van de palmolie-, mijnbouw- en papierindustrie. Eerder deze maand meldden de milieuorganisaties dat sommige bedrijven gewoon doorgaan met kappen, ondanks het verbod. Van de 71 miljoen hectare zou het afgelopen jaar 5 miljoen hectare gekapt zijn.

Eén van de bedrijven die door de milieubeweging wordt bekritiseerd, papierfabrikant Asia Pulp & Paper, kondigde aan vanaf 1 juni de boskap op te zullen schorten en betere milieuprocedures toe te passen. Greenpeace neemt deze aankondiging niet serieus, omdat uit luchtfoto's blijkt dat juist dit bedrijf nog actief bossen kapt op heel Sumatra.



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  



Home


 

.

.